Ciasto francuskie ma wiele zalet. Poza jego oryginalnym i wybornym smakiem cenię szybkość wykonania potrawy z jego użyciem. Na wszelakie spotkania, imprezy lub pikniki polecam paszteciki z kremowym pieczarkowym nadzieniem. Doskonałe na ciepło lub zimno, u mnie obowiązkowo z sosem czosnkowym.Składniki:1 arkusz ciasta francuskiego450 g pieczarek100 g serka topionego gouda1 cebulaczosneksólpierzłyżka kminkułyżka żółtego sera startego na drobnych oczkach1 łyżka oleju1 jajkoPieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na wiórki. Cebule posiekać i podsmażyć na oleju. Wrzucić pieczarki, smażyć około 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i serek topiony. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze około dwóch minut. Wystudzić.Ciasto francuskie pokroić na 9 prostokątów. Mniej więcej na środku połowy każdego kawałka wyciąć kieliszkiem kółko. Na połowie bez kółka ułożyć pieczarki i zamknąć ciastem z dziurką. Dokładnie zlepić brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i żółtym serem. Piec około 25 minut w 200*C.