ßßß Cookit - przepis na pieczarkowe poduszki

pieczarkowe poduszki

nazwa

Wykonanie

Ciasto francuskie ma wiele zalet. Poza jego oryginalnym i wybornym smakiem cenię szybkość wykonania potrawy z jego użyciem. Na wszelakie spotkania, imprezy lub pikniki polecam paszteciki z kremowym pieczarkowym nadzieniem. Doskonałe na ciepło lub zimno, u mnie obowiązkowo z sosem czosnkowym.
Składniki:
1 arkusz ciasta francuskiego
450 g pieczarek
100 g serka topionego gouda
1 cebula
czosnek
sól
pierz
łyżka kminku
łyżka żółtego sera startego na drobnych oczkach
1 łyżka oleju
1 jajko
Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce na wiórki. Cebule posiekać i podsmażyć na oleju. Wrzucić pieczarki, smażyć około 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem, dodać czosnek i serek topiony. Dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze około dwóch minut. Wystudzić.
Ciasto francuskie pokroić na 9 prostokątów. Mniej więcej na środku połowy każdego kawałka wyciąć kieliszkiem kółko. Na połowie bez kółka ułożyć pieczarki i zamknąć ciastem z dziurką. Dokładnie zlepić brzegi. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem i żółtym serem. Piec około 25 minut w 200*C.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/01/pieczarkowe-poduszki.html