Wykonanie
Składniki:- 1 opakowanie
ciasta francuskiego w jednym płacie- 1 podwójna pierś- 2 duże plasterki
żółtego sera- 5
pieczarek- 1 mała
cebula-
oregano-
olej-
sól i
pieprzSposób przygotowania:1.
Piersi z kurczaka oczyszczamy, następnie nacieramy
solą,
pieprzem i
oregano, wkładamy do lodówki na 20 minut.2.
Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Na łyżce
oleju podsmażamy posiekaną
cebulę, następnie dodajemy
pieczarki i chwilę smażymy.3. Na środku, wzdłuż płata
ciasta francuskiego kładziemy pojedynczo piersi (jedną połówkę pod drugą), na to układamy podsmażone
pieczarki, na końcu
żółty ser. Z
boku kroimy ciasto w paski (czyli na środku jest ułożone
mięso a z prawej i lewej strony kroimy paski, powstaną takie grzebienie).
Mięso zawijamy w cieście w taki sposób, że na przemian nakładamy paski raz z prawej a raz z lewej strony, lekko przyciskamy, końce takiej rolady podwijamy pod spód. Całość przekładamy na blaszkę, wyłożonej papierem do pieczenia.4. Pieczemy ok. 35 min. w 200 stopniach, powinno się zrumienić, sprawdzić patyczkiem czy
mięso nie jest surowe.