Wykonanie

Składniki:kości z
mięsem ok. 25 dag
włoszczyzna 25 dag
ziele angielskie,
pieprz,
sólczosnek 6 ząbków
oliwa 4 łyżki
chili suszona kawałeczek
tymianek (najlepiej świeży) 1 łyżka
liść laurowy 3
jaja 2
sól,
pieprzbułka 1
szczypiorek do przybraniaWykonanie:
Bułkę pokroić w kostkę 1x1 cm i opiec w piekarniku lub na suchej patelni. Kości opłukać, ugotować, pozbyć się powstałej piany. Dodać warzywa zagotować do ich miękkości wraz z
przyprawami. Usunąć kości.
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do rondla wlać
oliwę i na zimną wrzucić
czosnek, zeszklić. Zalać
wywarem. Zagotować. Dodać
chili,
tymianek i
listki laurowe, gotować ok. 3 minut. Przecedzić zupę, ponownie zagotować, zestawić z ognia.
Jaja roztrzepać widelcem i wlać do zupy, energicznie mieszając trzepaczką. Przyprawić do smaku
solą i
pieprzem. Zupę wlać do filiżanek, posypać grzankami i
szczypiorkiem.