ßßß
Składniki:Biszkopt: jaja 6cukier puder 1,5 szklankimąka pszenna 5 łyżekmąka ziemniaczana 5 łyżekkakao 3 łyżkiKrem: żółtka 4cukier puder 7 łyżekczekolada gorzka 1 tabliczkamasło roślinne 1 kubeczek (250 g)Poncz: herbata czarna mocna 1,5 szklankisok z cytryny 1 łyżkaaromat rumowy lub arakowy (alkohol)Polewa: gorzka czekolada 1 tabliczkamasło 1 łyżkamleko 3-4 łyżkiWykonanie:Przygotować biszkopt: Białka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodawać po żółtku. Obie mąki wymieszać ze sobą i połowę dodawać porcjami do ubijanej masy jajecznej. Resztę mąki połączyć z kakao i stopniowo dosypywać do masy. Gotowe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 35 minut. Wystudzić. Przekroić, by powstały 3 placki.Przygotować krem: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą dodawać stopniowo do jaj, ostudzić. Masło utrzeć do białości, połączyć z masą czekoladową.Poncz: Składniki na poncz, połączyć i wystudzić.Pierwszy placek biszkoptowy ułożyć na tacy, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować ½ kremu i tak kolejno.Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem, dokładnie wymieszać i gorącą polać tort (zbyt długo trzymana w kąpieli rozwarstwi się).Ozdobić wg uznania: orzechami, wiśniami.W jednej warstwie tortu, przed kremem, można położyć dżem wiśniowy, czy same owoce (bez pestek).