ßßß Cookit - przepis na Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

nazwa

Wykonanie

Co wybrać na pierwszy przepis blogu kulinarnego?
Coś słodkiego. Tort czekoladowy. Już dosyć tortów z bitą śmietaną, ozdabianych wiórkami kokosowymi i owocami. Nadszedł czas na prawdziwy tort.
Składniki:
Biszkopt: jaja 6
cukier puder 1,5 szklanki
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 5 łyżek
kakao 3 łyżki
Krem: żółtka 4
cukier puder 7 łyżek
czekolada gorzka 1 tabliczka
masło roślinne 1 kubeczek (250 g)
Poncz: herbata czarna mocna 1,5 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
aromat rumowy lub arakowy (alkohol)
Polewa: gorzka czekolada 1 tabliczka
masło 1 łyżka
mleko 3-4 łyżki
Wykonanie:
Przygotować biszkopt: Białka ubić z cukrem na puszystą pianę, dodawać po żółtku. Obie mąki wymieszać ze sobą i połowę dodawać porcjami do ubijanej masy jajecznej. Resztę mąki połączyć z kakao i stopniowo dosypywać do masy. Gotowe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 35 minut. Wystudzić. Przekroić, by powstały 3 placki.
Przygotować krem: Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i jeszcze ciepłą dodawać stopniowo do jaj, ostudzić. Masło utrzeć do białości, połączyć z masą czekoladową.
Poncz: Składniki na poncz, połączyć i wystudzić.
Pierwszy placek biszkoptowy ułożyć na tacy, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować ½ kremu i tak kolejno.
Przygotować polewę: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z masłem i mlekiem, dokładnie wymieszać i gorącą polać tort (zbyt długo trzymana w kąpieli rozwarstwi się).
Ozdobić wg uznania: orzechami, wiśniami.
W jednej warstwie tortu, przed kremem, można położyć dżem wiśniowy, czy same owoce (bez pestek).
Źródło:http://gorzko-gorzki.blogspot.com/2013/11/tort-czekoladowy.html