Wykonanie
Co wybrać na pierwszy przepis blogu kulinarnego?Coś słodkiego. Tort
czekoladowy. Już dosyć
tortów z
bitą śmietaną, ozdabianych wiórkami kokosowymi i
owocami. Nadszedł czas na prawdziwy tort.
Składniki:
Biszkopt:
jaja 6
cukier puder 1,5 szklanki
mąka pszenna 5 łyżek
mąka ziemniaczana 5 łyżek
kakao 3 łyżkiKrem:
żółtka 4
cukier puder 7 łyżek
czekolada gorzka 1 tabliczka
masło roślinne 1 kubeczek (250 g)Poncz:
herbata czarna mocna 1,5 szklanki
sok z cytryny 1 łyżka
aromat rumowy lub
arakowy (
alkohol)Polewa:
gorzka czekolada 1 tabliczka
masło 1 łyżka
mleko 3-4 łyżkiWykonanie:Przygotować
biszkopt:
Białka ubić z
cukrem na puszystą pianę, dodawać po
żółtku. Obie
mąki wymieszać ze sobą i połowę dodawać porcjami do ubijanej masy jajecznej. Resztę
mąki połączyć z
kakao i stopniowo dosypywać do masy. Gotowe ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach przez 35 minut. Wystudzić. Przekroić, by powstały 3 placki.Przygotować krem:
Żółtka ubić z
cukrem na puszystą masę.
Czekoladę roztopić w kąpieli
wodnej i jeszcze ciepłą dodawać stopniowo do jaj, ostudzić.
Masło utrzeć do białości, połączyć z masą
czekoladową.Poncz: Składniki na poncz, połączyć i wystudzić.Pierwszy placek
biszkoptowy ułożyć na tacy, nasączyć 1/3 ponczu, posmarować ½ kremu i tak kolejno.Przygotować polewę:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej z
masłem i
mlekiem, dokładnie wymieszać i gorącą polać tort (zbyt długo trzymana w kąpieli rozwarstwi się).Ozdobić wg uznania:
orzechami,
wiśniami.W jednej warstwie
tortu, przed kremem, można położyć
dżem wiśniowy, czy same
owoce (bez pestek).