Wykonanie

Składniki:
masło 2 łyżki
cebula 1
czosnek 1-2 ząbki
papryka w proszku 1,5 łyżki
łopatka wieprzowa 0,5 kg
kmin rzymski mielony ½ łyżeczki
bulion wołowy 1 szklanka
sól ½ łyżeczki
czarny pieprz ½ łyżeczki
pomidory bez skórki 1 puszka
oregano ½ łyżeczki
mąka ziemniaczana ½ łyżkiWykonanie:
Cebulę i
czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać
masło i przyrumienić
cebulę z
czosnkiem. Przełożyć do garnka.
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Włożyć do
cebuli. Dodać
kmin,
bulion,
sól i
pieprz. Gotować na małym ogniu przez pół godziny. Dodać
pomidory,
paprykę i
oregano, gotować na małym ogniu bez przykrycia 15-20 minut.
Mąkę rozrobić z niewielką ilością
wody, wlać do gulaszu i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu, aż sos lekko zgęstnieje. Podawać z
ziemniakami,
kaszą, kluskami lub plackami ziemniaczanymi.