Wykonanie

Składniki :około 30-40 dag
polędwicy wołowejmasło klarowane do smażeniapuszka
pomidorów lub 4 świeże
pomidory1/3 szklanki wytrawnego,
białego wina2-3 ząbki
czosnkuoregano,
pieprz czarny mielony,
sól
Przygotowanie:Umyte
mięso pokroić w plastry, zbić je b.lekko tłuczkiem zwilżonym
wodą lub dobrze docisnąć je dłonią by się rozpłaszczyły :)
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki,
czosnek obrać i posiekaćNa patelni rozgrzać
masło, podsmażyć
czosnek, zdjąć z patelniNa tym samym tłuszczu usmażyć rozbite
mięso, po 3-4 min. z każdej strony, oprószyć je
solą i wyłożyć na talerzNa patelnię po usmażonym
mięsie włożyć posiekane
pomidory, dodać
pieprz, usmażony
czosnek, wlać
wino i wsypać
oreganoDusić na niedużym ogniu, stale mieszając przez około 10 min., doprawić ewentualnie
solą i
cukremDo tak przygotowanego sosu włożyć usmażone wcześniej
mięso, dusić razem około 2-3 min.
Mięso można podawać nie do końca tradycyjnie. tzn. tak jak u mnie.Z przesmażoną na patelni
cukinią i wcześniej ugotowanym
makaronem ryżowym.Obraną
cukinię kroimy w cienkie plastry, a
potem smażymy na
maśle klarowanym.
Cukinia dodana do polędwiczek sprawi, że danie zyska nie tylko na smaku, ale i na wyglądzie :)