Wykonanie
Schab jest chudym
mięsem, które łatwo przesuszyć. Duszenie
mięsa powoduje, ze jest ono bardzo miękkie i soczyste a powstały
sos pomidorowy przesiąknięty aromatem
mięsa. Łatwe i niewymagające danie obiadowe dla całej rodziny.

SKŁADNIKI:1kg
schabu bez kościłyżka
masłałyżka
oliwysól,
czarny pieprz,
słodka papryka,
czosnek granulowany,
oregano5 gałązek
selera naciowego500-600g
pomidorów lub 2 puszki pelattiPRZYGOTOWANIE:
Schab myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na kotlety o grubości około 1-1,5 cm.
Sól,
czarny pieprz,
słodką paprykę,
czosnek granulowany i
oregano mieszamy w miseczce i powstałej mieszance obtaczamy kotlety.W garnku rozgrzewamy
masło z
oliwą i przesmażamy
schab z obu stron na rumiano.
Seler naciowy kroimy w plasterki dodajemy do
mięsa.
Pomidory nacinamy na krzyż i zalewamy na kilka sekund wrzątkiem a następnie chłodzimy w bardzo zimnej wodzie. Obieramy ze skórek.
Pomidory dodajemy do
schabu. Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Gotujemy jeszcze 10 minut bez pokrywki. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Serwujemy z
kaszą,
ryżem lub
ziemniakami.