Wykonanie
Przyszły wakacje i wyjazd do rodziców jest jednym z punktów obowiązkowych. Już kilka
razy pisałam, że niepewnie czuję się w obcych kuchniach, a właściwie to w kuchniach, które mają swoją gospodynię. W kuchni mojej
matki jest tak samo. Wszystko jest na niewłaściwym miejscu. W lodówce i szafkach brakuje to tego, to tamtego. Będąc tu jednak staram się trochę pomagać i czasem coś gotuje. Ostatnio na obiad była
papryka faszerowana według jej przepisu. Jak skończyłyśmy gotowanie to uznałam że zrobiła bym to trochę inaczej, dodałabym
suszone pomidory na przykład, ale przepis mamy to przepis mamy i dzisiaj będzie o nim.Mamy sezon na
paprykę i jej ceny spadają. Ostatnio w jednym z dyskontów była bardzo korzystnej ofercie, więc decyzja o obiedzie zapadła w kilka sekund. Zawsze mi się wydaje, że faszerowanie czegokolwiek to pracochłonny i trwający za długo proces, a wcale tak nie jest. Przygotowanie warzyw z
mięsem i
ryżem to kilka minut roboty i obiad na dwa dni jest gotowy, jeśli oczywiście ma się odpowiednio duży garnek. Do przygotowania
papryki z
mięsem według przepisu mojej mamy potrzeba:750 g
mięsa mielonego150 g
ryżu1 duża
cebula3
pomidory7 średnich
papryk100 g
masłaczarny pieprzsólRyż należy sparzyć, wymieszać go z
mięsem i drobno posiekaną
cebulą. Jeszcze
pieprz,
sól i można faszerować. Odcinamy górną część z ogonkiem i wyciągamy gniazda. Wkładamy farsz mocno go ugniatając, ma się zmieścić jak najwięcej. Wlewamy do garnka ok. dwie szklanki
wody i układamy pionowo
papryki. Na wierzchu, układamy plastry
masła i
pomidory pokrojone w ósemki, przykrywamy garnek i na małym ogniu gotujemy przez jakieś półtorej godziny.