Wykonanie
Sezon
grzybowy czas zacząć :)... tak się złożyło że maślaczki dostałam od siostry, która jest wytrawną grzybiarką :) niestety ja chodzę od czasu do czasu chociaż las pod nosem.
Grzyby leśne kocham, kocham smak, zapach... Jadam sama z mężem. Dzieci do 6 roku życia
grzybów jeść nie powinny. Zdarzało mi się odstąpić od reguły i dać im zupę
pieczarkową z marnym skutkiem. Spróbowały i na tym koniec, może z czasem...

Składniki:400 g
maślakówwłoszczyzna: 2
marchewki (małe) pęczek
zieleniny (1 liść
kapusty,
lubczyku, po 3 listki
pietruszki,
koperku,
pora,
cebuli)200 g kości wieprzowej (ze
schabu)1 łyżka
przyprawy typu
Vegeta180 g
jogurtu naturalnego2 łyżki stołowe
skrobi kukurydzianejodrobina
szczypiorku (opcjonalnie)
sól,
pieprz do smaku1 łyżka
masła
Opłukaną kość zalewam 1,5 l zimnej
wody, gotuję 15 minut od zagotowania dodaję
włoszczyznę i gotuję kolejne 15 minut. W
między czasie oczyszczam
maślaki, kroję i obsmażam na masełku.
Wywar przecedzam dodaję do niego
Vegetę i
grzyby, gotuję 10 minut.
Skrobię rozprowadzam w odrobinie zimniej
wody, przelewam do zupy, doprowadzam do wrzenia i odstawiam.
Jogurt mieszam w osobnym naczyniu z około 250 ml gorącej zupy następnie przelewam do reszty, przyprawiam
solą,
pieprzem. Podaję z
ziemniakami i odrobiną
zieleniny.Pyszna, aromatyczna, pachnąca lasem ;)