Wykonanie
Takie pulpeciki może spokojnie jeść mama karmiąca dziecko, diabetycy jak również każdy z nas bo są naprawdę pyszne:)

Składniki:0,5 kg
mięsa mielonego indyczego1
jajko1czerstwa
bułka1
cebulaszczypta
soli,
pieprzu,
suszonego oregano i
mięty0,5 łyżeczki
przyprawy "Pięć smaków",
papryki słodkiej,
curry (pomińcie te
przyprawy jeżeli karmicie piersią)4 łyżki
bułki tartej
Bułkę namoczyć w ciepłej wodzie, odcisnąć. Obraną
cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na łyżce
oleju. Dodać razem z
bułką,
jajkiem, domową
Vegetą,
ziołami i
przyprawami do mięsa. Dokładnie wymieszać jeśli masa będzie zbyt wolna należy dodać
bułki tartej (4 - 5 łyżek stołowych) i ponownie rozmieszać. Formować niewielkie kulki i wkładać do gotującego się
wywaru na sos. Najlepiej użyć szerszego rondelka by pulpety się pomieściły jeden obok drugiego, delikatnie przemieszać i gotować na małym ogniu 7 - 10 minut. Następnie wyjąć i zrobić sos dowolny (
śmietanowy,
musztardowy,
pomidorowy,
koperkowy czy inny). Pamiętając przy tym o diecie. Do gotowego sosu włożyć pulpety i ogrzewać na małym ogniu 5 minut, mieszając delikatnie.


Dla mam polecam sos jasny z dodatkiem
jogurtu naturalnego lub niewielkiej ilości
śmietany (Łowicka 15% ukwaszona, nie ścina się). Jeśli użyjecie
jogurtu pamiętajcie żeby sosu nie gotować.

Smacznego!