Wykonanie
Świetna przystawka, przekąska na imprezę lub zamiast
wędliny na kanapkę do pracy. Jest trochę czasochłonna ale warta grzechu. Wstyd się przyznać jaki ze mnie łakomczuch na takie wariacje. Przepis mam z własnych starych zapisków szkolnych. Obiecałam sobie, że ją zrobię i wreszcie się podjęłam zadania.

Powinna być udekorowana
owocami i polana galaretą ale uznałam, że to będzie zbędny dodatek bo i tak zaraz zniknie z półmiska. No cóż nie myliłam się ;)Składniki:
kurczak 1,3 kg0,4 kg
wątróbki drobiowej1
bułka czerstwa
mleko (do namoczenia
bułki około 1 szk.)2
jajka (na omlet)3
pietruszki3
marchewkikoperek (o którym zapomniałam)po 0,5 łyżeczki
soli,
pieprzu,
papryki słodkiej (jeżeli lubicie ostre można dodać
chili i inne
przyprawy według gustu)Najpierw przeprowadziłam rozbiór
tuszki:oddzielam skórę od
mięsa (delikatnie będzie potrzebna)

następnie
mięso od kości.

Z kości i oczyszczonych warzyw gotuję
wywar następnie przecedzam.
Bułkę namaczam w
mleku, odciskam.
Koperek należy opłukać i drobno pokroić.
Mięso z kurczaka mielę w maszynce razem z
bułką i warzywami.(Powinno być mielone 2x, u mnie 1x). Dodaję
przyprawy, dokładnie wyrabiam. Z jaj smażę omlet, kroję w krótkie paski (0,5x1,5 cm).
Wątróbkę sparzam, odsączam, kroję w kostkę. Omlet,
wątróbkę,
koperek dodaję do masy, mieszam całość.Rozkładam lnianą serwetę, którą nakrapiam 2 łyżkami
oleju by skóra do niej nie przylgnęła. Rozkładam skórę, usuwam z niej nadmiar tłuszczu (delikatnie by nie przeciąć).
Nakłam farsz, który przykrywam dokładnie skórą


następnie całość owijam w serwetę i sznuruję (u mnie gruba nić).

(muszę się nauczyć sznurować wygląda to dość niedbale, przepraszam)Galantynę wkładam do "gęsiarki" zalewam gorącym
wywarem i gotuję 1,5 godziny na małym ogniu. Odstawiam z ognia i pozostawiam w wywarze do przestudzenia.

Wyciągam z
wywaru, ściągam serwetę, porcjuję jeżeli podaję Gościom lub wkładam w całości do lodówki i kroję na śniadanie czy kolację.

Była pyszna, delikatna i do tego bardzo syta. Dodatki typu
ketchup,
musztarda,
sałatka jarzynowa jak najbardziej wskazanePolecam!