ßßß Cookit - przepis na Kruche pierożki z kurczakiem, serem oraz nutą tymianku.

Kruche pierożki z kurczakiem, serem oraz nutą tymianku.

nazwa

Wykonanie

Dziś coś małego, coś do przegryzienia na ciepło, jak i na zimno. Świetne na zakąskę i nie tylko a mowa o kruchym pierożku połączonym z kurczakiem, serem i nutą tymianku świeżego. Tym razem w pierożku jest pierś z kurczaka, ale równie dobrze możemy do tego wykorzystać kurczaka pieczonego lub ugotowanego, który pozostał nam z obiadu. Robi się je szybko, a i jest to super sposób na wykorzystanie "resztki"mięsa obiadowego.
SKŁADNIKI : ( na ok 16 pierożków)
ciasto
1,5 szklanki mąki
0,5 kostki schłodzonego masła
2 łyżki śmietany
1 łyżka wody zimnej
szczypta soli
farsz
pół piersi z kurczaka
sól
świeżo zmielony pieprz
tymianek 1 -2 gałązki
sos z cytryny ok 1 małą łyżeczkę
3 plastry sera żółtego
dodatkowo
tłuszcz lub papier do pieczenia do blachy
ulubiony sos (np. keczup, koperkowy lub po prostu śmietanę gęstą)
1 jajko +1 łyżka mąki
SPOSÓB WYKONANIA :
Mąkę przesiać na stolnice, dodać szczyptę soli, posiekane masło, śmietanę, wodę. Szybko zagnieść ciasto, zwinąć je w folię, włożyć na ok 30 minut do lodówki.
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić skropić cytryną. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju podsmażyć piersi, po czym dodać tymianek. Ser pokroić w drobną kostkę. Gdy podsmażone piersi przestygną, mieszamy do z serem oraz jeśli lubimy więcej tymianku, możemy do jeszcze dodać. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na ok 3-4 mm. Wycinamy szklanką kółka, nałożyć na nie 1 łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki. Układamy je na blaszce i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jeśli nasze pierożki nam trochę popękały, nie ma się czym przejmować, z 1 jajka i 1 łyżki mąki robimy zawiesinę. Smarujemy ją pierożki, nada im to złotego koloru, oraz poskleja niedoskonałości. Pieczemy ok 15 minut do uzyskania złotego koloru.
Zajadamy je na ciepło lub zimno z naszym ulubionym sosem lub kwaśną śmietaną.
Polecam domowy sos chili klik
Smacznego
Basia
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2015/08/kruche-pierozki-z-kurczakiem-serem-oraz.html