Wykonanie
Dziś coś małego, coś do przegryzienia na ciepło, jak i na zimno. Świetne na zakąskę i nie tylko a
mowa o kruchym pierożku połączonym z
kurczakiem,
serem i nutą
tymianku świeżego. Tym razem w pierożku jest
pierś z kurczaka, ale równie dobrze możemy do tego wykorzystać
kurczaka pieczonego lub ugotowanego, który pozostał nam z obiadu. Robi się je szybko, a i jest to super sposób na wykorzystanie "resztki"
mięsa obiadowego.

SKŁADNIKI : ( na ok 16 pierożków)ciasto1,5 szklanki
mąki0,5 kostki schłodzonego
masła2 łyżki
śmietany1 łyżka
wody zimnejszczypta
solifarszpół
piersi z kurczakasólświeżo zmielony
pieprztymianek 1 -2 gałązkisos z
cytryny ok 1 małą łyżeczkę3 plastry
sera żółtegododatkowotłuszcz lub papier do pieczenia do blachyulubiony sos (np.
keczup,
koperkowy lub po prostu
śmietanę gęstą)1
jajko +1 łyżka
mąki
SPOSÓB WYKONANIA :
Mąkę przesiać na stolnice, dodać szczyptę
soli, posiekane
masło,
śmietanę,
wodę. Szybko zagnieść ciasto, zwinąć je w folię, włożyć na ok 30 minut do lodówki.
Piersi z kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić skropić
cytryną. Rozgrzać na patelni 1 łyżkę
oleju podsmażyć piersi, po czym dodać
tymianek.
Ser pokroić w drobną kostkę. Gdy podsmażone piersi przestygną, mieszamy do z
serem oraz jeśli lubimy więcej
tymianku, możemy do jeszcze dodać. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na ok 3-4 mm. Wycinamy szklanką kółka, nałożyć na nie 1 łyżeczkę farszu i zlepiamy pierożki. Układamy je na blaszce i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Jeśli nasze pierożki nam trochę popękały, nie ma się czym przejmować, z 1
jajka i 1 łyżki
mąki robimy zawiesinę. Smarujemy ją pierożki, nada im to złotego koloru, oraz poskleja niedoskonałości. Pieczemy ok 15 minut do uzyskania złotego koloru.

Zajadamy je na ciepło lub zimno z naszym ulubionym sosem lub kwaśną
śmietaną.

Polecam domowy sos
chili klikSmacznego
Basia