Wykonanie
Święta, święta i po świętach. Lodówka ujrzała światło :) czas zacząć gotować, po takim objedzeniu dziś coś lekkiego, pikantnego. Krem z pieczonej
papryki, co najlepiej lubię w zupach ....? Gdy
mogę budować smak zupy, za każdym razem wystarczy dodać inny składnik np., gdybym dodała do tego
dynię lub
mleko kokosowe już mamy coś innego. Zwykła zupa nie musi być nudna i płaska w smaku. Nadeszła wiosna za chwil parę pojawią się nowalijki raj dla kuchni, już nie
mogę się doczekać.

SKŁADNIKI :4
czerwone papryki1 średnią
marchew1 średni
korzeń pietruszki1
cebulę2 ząbki
czosnkupół
papryczki chili2 łyżki
koncentratu pomidorowegosól do smaku
pieprz cayenne do smaku
sok z cytryny do smaku4 łyżki
oleju rzepakowego(
oliwy)dodatkowo
śmietana ukwaszona, ulubione
zioła,opcjonalnie uprażone
ziarna słonecznika, dyni, ziarnka
chili (możemy pominąć jeśli chcemy zjeść czysty krem)

SPOSÓB WYKONANIA :
Paprykę myjemy osuszamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 20 minut.
Papryka zmięknie, lekko będzie opalana. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć skórkę, oczyścić z nasion.
Marchew,
pietruszkę,
cebulę,
czosnek,
paprykę chili kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej
oliwie. Gdy się
cebula,
czosnek zeszkli dodajemy
koncentrat pomidorowy i chwilkę całość podsmażamy, zalewamy ok 1,5 litra, gotujemy do miękkości warzywa, po czym dodajemy naszą oczyszczoną
paprykę. Gdy wszytko już zmiękło, miksujemy na jednolitą masę, jeśli chcemy, aby krem był gęsty możemy dodać do gotujących się warzyw 1
ziemniaka. Doprawiamy
solą oraz
sokiem z cytryny,
pieprzymy. Zupę krem możemy podać z łyżeczką gęstej
śmietany, uprażonymi nasionami, ulubionymi
ziołami, kromką
chleba, zależy, to od naszych upodobań i ochoty.

Dziś strasznie wieje i jest zimno, więc zupa idealna. Macie może jakieś swoje ulubione zupy krem?Będzie mi miło jak się podzielicie swoimi
smakami.Pozdrawiam
Basia