Wykonanie
Klasyczny sos z
octu i
oleju jest idealnym dodatkiem do liści
sałaty i dobrze komponuję się z
ziołami,
przyprawami i pikantnymi dodatkami. Niby nic
olej i
ocet z dodatkiem
ziół a jak może podkręcić zwykły liść
sałaty. Gdy zaczynam przygotowywać taki
winegret moja Gabi przybiega podsuwa wielkie krzesło i woła " .. ja mamo ja chcę mieszać .." Za każdym razem możemy użyć innych
ziół raz połączyć
szczypiorek z
pietruszką raz użyć
bazylii itd. Jeśli zapragniemy łagodniejszej wersji
ocet zastępujemy
sokiem z limonki, z
pomarańczy czy
cytryny. Pięć minut pracy przy sosie i możemy uzyskać zaskakujący smak, podkręcić
sałatkę,
zioła. Nie bójmy się eksperymentować w łączeniu różnych wariacji. Zapewniam, że to nie będzie niby nic...:)

SKŁADNIKI: ( na ok 200 ml )50 ml
octu (używam
jabłkowego)120 ml
oleju (może być
słonecznikowy, rzepakowy lub
oliwa z oliwek)
sól, świeżo zmielony
pieprz2-3 łyżki
ziół (
szczypiorek,
pietruszka,
bazylia,
estragon, wedle uznania)

W misce mieszamy szczyptę
soli oraz świeżo zmielony
pieprz z
octem do całkowitego rozpuszczenia
soli. Jeśli opcjonalnie chcemy dodać
miód lub
cukier to dodajemy to teraz. Kryształki
soli i
cukru rozpuszczają się tylko w płynie.
Olej wlewamy cienkim strumieniem, cały czas ubijając trzepaczką. Jeśli chcemy podkręcić smak
ocet możemy wymieszać z aromatyzowanymi
olejami jak
olej orzechowy,
sezamowy. Do
sosu winegret można dodać
zioła wedle własnego uznania ja w tym przypadku dodałam świeży
szczypiorek i świeżą
natkę pietruszki.
Sałatę polewamy naszym
winegretem krótko przed podaniem. Dobrze zamknięty sos możemy przechowywać w lodówce do 1 tygodnia. Po wyjęciu z lodówki dobrze wstrząśniemy i możemy go użyć .

Życzę wielkiej podróży smakowej podczas przygotowania naszego sosu.
Basia