Wykonanie
Tradycyjna
sałatka jarzynowa chyba nie ma nic bardziej kultowego, pokuszę się stwierdzeniem, że każdy próbował. Ile gospodarstw domowych tyle sposobów w każdym znajdzie się odrobinę coś innego, każdy ma swój sprawdzony sposób babciny i się go trzyma. Jak zawsze robiłam
sałatkę to jak mama gotowałam w garnku warzywa,
potem obieranie i tu była zawsze rola taty cięcie w drobną kostkę. Jak sama zostałam gospodynią domową spróbowałam warzywa upiec w skórce i z tego zrobić
sałatkę. Już nigdy nie wróciłam do gotowania warzyw we wodzie tylko je piekę w piekarniku. Warzywa nie
tracą witamin tyle co gotowaniu, są w same w sobie tak słodkie i nadają cudownego smaku w połączeniu z całością. A jak się to połączy z domowym
majonezem.......pycha!!!

SKŁADNIKI :porcja na średnią miskę2-3 marchwie średniej wielkości4
ziemniaki1 mała
cebule3
ogórki kiszone1 duże
jabłko2 szt
pietruszki w korzeniu
seler pół większego
groszek w puszce - opcjonalnie
jajka 4 szt
sól,
pieprz do smaku
musztarda ostra 2 łyżeczki
majonez do smaku i ulubionej konsystencji sałatkiSPOSÓB WYKONANIA :- warzywa umyć osuszyć, pozostawić w skórkach, blachę wyłożyć papierem do pieczenia lub folią srebrną poukładać na tym nasze warzywa czyli
marchew,
ziemniaki,
pietruszkę,
seler,- warzywa za pomocą pędzelka posmarować
olejem zapobiegnie to nadmiernemu przypaleniu oraz wysuszeniu warzyw- gotujemy
jajka na twardo-
ogórki kroimy w drobną kostkę i wyciskamy je z nadmiaru soku- gdy warzywa zmiękną, wystudzą się obieramy je ze skórki i również kroimy w drobną kostkę- gotowe warzywa,
jajka,
ogórki,
cebulę pokrojoną mieszamy doprawiamy
solą,
pieprzem,
musztardą i
majonezem, jeśli ktoś lubi dodajemy też
groszek z puszki
Sałatka jest gotowa najlepiej smakuję po kilku godzinach gdy smaki przejdą, przegryzą się.

To mój sposób na tradycyjną
sałatkę jarzynową. Macie może jakieś swoje sposoby na pyszną
sałatkę ?Smacznego
Basia