ßßß Cookit - przepis na Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty

Stek na aromatycznych grilowanych warzywach w towarzystwie ciabaty

nazwa

Wykonanie

Danie to od dawna krążyło mi po głowie, składałam go w myślach , rozmyślałam co ... jak.... aż poukładałam sobie to w jedną całość. Uwielbiam tworzyć danie tak, aby było kolorowe, pełne aromatu, różnych struktur, konsystencji. Udało się danie jest bardzo aromatyczne zjada się jedną porcję i zaraz się chce następną.....Jedną z moich ulubionych potraw jest stek wołowy medium zajadany najczęściej z frytkami a ja szukałam czegoś innego. Oto moja propozycja podania steka :)
SKŁADNIKI : danie na 2-3 osoby przepis autorski
bułka ciabata 2 szt
polędwica wołowa 2 porcję po ok 170-200 g
sałata rzymska 1 szt
pomidorki koktajlowe ok 6 szt
szalotka 1szt
rukola 3 garście
czosnek 3 ząbki
tymianek świeży 3 gałazki
rozmaryn świeży 2 gałązki
oliwa rozmarynowa
masło 3 łyżki
sól różowa (równie dobrze może być też morska)
świeżo zmielony pieprz
kawałek chleba do podłożenia
SPOSÓB WYKONANIA :
- mięso myjemy, jeżeli posiada błony oczyszczamy je, mięso suszymy
- kroimy dwa plastry mięsa o grubości ok 3 cm( upodobanie dowolne i grubość też zależy od jakości mięsa, które chcemy usmażyć )
- aby utrzymało ładny kształt związuję mięso po środku sznurkiem, polewam oliwą rozmarynową, miele na to pieprz i układam na mięsie świeży rozmaryn, tak przygotowane mięso odkładam na ok 30 min, aby przeszło aromatem
- ważne jest też, aby mięso nie było wprost z lodówki tylko miało temperaturę pokojową
- w tym czasie szykuję bułkę ciabatę, rwie na mniejsze kawałki polewam oliwą rozmarynową, posypuje świeżym tymiankiem, rozmarynem, dodaję pocięty ząbek czosnku i wkładam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok 15 min
- następnie kroję w kawałki większe paprykę żółtą i czerwoną ( na tą porcje wystarczy po pół od każdej)
- myję pomidorki, rozkrawam szalotkę i czosnek
- rozgrzewam patelnię, dodaję oliwy i czekam aż się nagrzeję
- zdejmuję rozmaryn z wołowiny i układam ją na patelni i smażę 2 minuty nie podnosząc mięsa
- obracam na na drugą stronę, kładę na mięsie rozmaryn i układam obok czosnek i szalotkę
- smażę 1 minutę dokładam masło i smażę kolejną minutę polewając ja masłem
- ja wyznaję zasadę, że na 1 cm wysokości mięsa 1 minuta pieczenia (lubię wysmażenie medium)
- po tym czasie układam na patelni paprykę, pomidorki, czosnek, szalotkę
- oraz pod wołowinę kładę kawałek chleba, aby mięso się dalej nie smażyło, ale doszło do odpowiedniej struktury w piekarniku
- dzięki grilowaniu czosnku i szalotki pozbędziemy się intensywności i nadamy im cudownego aromatu i konsystencji
- piekę mięso 5 minut po tym czasie wyciągam mięso na 5 minut i odkładam, aby sobie odpoczęło
- a patelnie wraz z warzywami wkładam dalej do piekarnika, aby warzywa zmiękły
- tak gotowe elementy składam w całość
- mięso solę i pieprzę
- na talerzu układam ciabatę, sałatę rzymską, rukolę, pomidorki, paprykę, czosnek, szalotkę
- polewam oliwą solę i posypuję świeżo zmielonym pieprzem
- na górę układam plastry wołowiny
danie jest przepyszne, mam nadzieję że uszczęśliwią nie tylko moje kubki smakowe :)
Smacznego
Źródło:http://basiawkuchni.blogspot.com/2014/03/stek-na-aromatycznych-grilowanych.html