Wykonanie
Danie to od dawna krążyło mi po głowie, składałam go w myślach , rozmyślałam co ... jak.... aż poukładałam sobie to w jedną całość. Uwielbiam tworzyć danie tak, aby było kolorowe, pełne aromatu, różnych struktur, konsystencji. Udało się danie jest bardzo aromatyczne zjada się jedną porcję i zaraz się chce następną.....Jedną z moich ulubionych potraw jest
stek wołowy medium zajadany najczęściej z frytkami a ja szukałam czegoś innego. Oto moja propozycja podania
steka :)

SKŁADNIKI : danie na 2-3 osoby przepis autorski
bułka ciabata 2 szt
polędwica wołowa 2 porcję po ok 170-200 g
sałata rzymska 1 szt
pomidorki koktajlowe ok 6 szt
szalotka 1szt
rukola 3 garście
czosnek 3 ząbki
tymianek świeży 3 gałazki
rozmaryn świeży 2 gałązki
oliwa rozmarynowa
masło 3 łyżki
sól różowa (równie dobrze może być też morska)świeżo zmielony
pieprzkawałek
chleba do podłożeniaSPOSÓB WYKONANIA :-
mięso myjemy, jeżeli posiada błony oczyszczamy je,
mięso suszymy- kroimy dwa plastry
mięsa o grubości ok 3 cm( upodobanie dowolne i grubość też zależy od jakości
mięsa, które chcemy usmażyć )- aby utrzymało ładny kształt związuję
mięso po środku sznurkiem, polewam
oliwą rozmarynową,
miele na to
pieprz i układam na
mięsie świeży
rozmaryn, tak przygotowane
mięso odkładam na ok 30 min, aby przeszło aromatem- ważne jest też, aby
mięso nie było wprost z lodówki tylko miało temperaturę pokojową

- w tym czasie szykuję
bułkę ciabatę, rwie na mniejsze kawałki polewam
oliwą rozmarynową, posypuje świeżym
tymiankiem,
rozmarynem, dodaję pocięty ząbek
czosnku i wkładam do nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok 15 min

- następnie kroję w kawałki większe
paprykę żółtą i czerwoną ( na tą porcje wystarczy po pół od każdej)- myję
pomidorki, rozkrawam
szalotkę i
czosnek- rozgrzewam patelnię, dodaję
oliwy i czekam aż się nagrzeję- zdejmuję
rozmaryn z
wołowiny i układam ją na patelni i smażę 2 minuty nie podnosząc
mięsa- obracam na na drugą stronę, kładę na
mięsie rozmaryn i układam obok
czosnek i
szalotkę- smażę 1 minutę dokładam
masło i smażę kolejną minutę polewając ja
masłem- ja wyznaję zasadę, że na 1 cm wysokości
mięsa 1 minuta pieczenia (lubię wysmażenie medium)

- po tym czasie układam na patelni
paprykę,
pomidorki,
czosnek,
szalotkę- oraz pod
wołowinę kładę kawałek
chleba, aby
mięso się dalej nie smażyło, ale doszło do odpowiedniej struktury w piekarniku

- dzięki grilowaniu
czosnku i
szalotki pozbędziemy się intensywności i nadamy im cudownego aromatu i konsystencji- piekę
mięso 5 minut po tym czasie wyciągam
mięso na 5 minut i odkładam, aby sobie odpoczęło- a patelnie wraz z warzywami wkładam dalej do piekarnika, aby warzywa zmiękły

- tak gotowe elementy składam w całość-
mięso solę i
pieprzę- na talerzu układam ciabatę,
sałatę rzymską,
rukolę,
pomidorki,
paprykę,
czosnek,
szalotkę- polewam
oliwą solę i posypuję świeżo zmielonym
pieprzem
- na górę układam plastry
wołowiny
danie jest przepyszne, mam nadzieję że uszczęśliwią nie tylko moje
kubki smakowe :)Smacznego