ßßß Cookit - przepis na Krem groszkowy z miętą

Krem groszkowy z miętą

nazwa

Wykonanie

Dziś przypada irlandzkie święto św. Patryka, które powszechnie kojarzy się z kolorem zielonym. Dlatego te ż postanowiłyśmy wsp ó lnie z Gin, Lejdi, i Mopsem przygotować zielone danie. Mnie takie zielone dania kojarzą się ze świeżością i wiosn ą, która co prawda powoli i bardzo nieśmiało do mnie zagląda, ale gotując takie dania można przyspieszyć jej nadejście, przynajmniej do kuchni ;)
Zdecydowałam przygotować bardzo szybk ą, lekk ą i jednocześnie przepyszn ą zupę krem z zielonego groszku. Jest fantastyczna, lekko słodka, ciut kwaskowa z posmakiem mięty, a co za tym idzie bardzo orzeźwiająca, dzięki czemu idealnie nadaje się na letni chłodnik. Mo ż na j ą jednak serwować także na ciepło tak jak o tej porze roku. Polecam!
Składniki :
łyżka oliwy
4-5 łodyg dymki
1 ząbek czosnku
500g mrożonego zielonego groszku
500ml wrzątku
łyżeczka Vegety, Warzywka lub innego rodzaju przyprawy z suszonymi warzywami (ewentualnie pół kostki bulionowej)
pęczek mięty
sok z polowy cytryny
szczypta cukru
sol, pieprz
Przygotowanie :
W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej dymkę pokrojoną w cienkie plasterki i czosnek wyciśnięty przez praskę. Wrzucić groszek i zalać wrzątkiem (tylko tyle, aby woda zakryła warzywa), dodać posiekaną miętę (z łodyżkami, kilka listków zostawić do przybrania) i zagotować. W międzyczasie dodać Vegetę, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Gotować przez 2-3 minuty, lub do czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor (!). Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki groszku do przybrania, zupę zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać gorącą przybraną groszkiem i miętą.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2015/03/krem-groszkowy-z-mieta.html