ßßß
Składniki :łyżka oliwy4-5 łodyg dymki1 ząbek czosnku500g mrożonego zielonego groszku500ml wrzątkułyżeczka Vegety, Warzywka lub innego rodzaju przyprawy z suszonymi warzywami (ewentualnie pół kostki bulionowej)pęczek miętysok z polowy cytrynyszczypta cukrusol, pieprz
Przygotowanie :W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej dymkę pokrojoną w cienkie plasterki i czosnek wyciśnięty przez praskę. Wrzucić groszek i zalać wrzątkiem (tylko tyle, aby woda zakryła warzywa), dodać posiekaną miętę (z łodyżkami, kilka listków zostawić do przybrania) i zagotować. W międzyczasie dodać Vegetę, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny. Gotować przez 2-3 minuty, lub do czasu aż groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor (!). Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki groszku do przybrania, zupę zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać gorącą przybraną groszkiem i miętą.
Smacznego!