Wykonanie
Dziś przypada irlandzkie święto św.
Patryka, które powszechnie kojarzy się z kolorem zielonym. Dlatego te ż postanowiłyśmy wsp ó lnie z
Gin, Lejdi, i Mopsem przygotować zielone danie. Mnie takie zielone dania kojarzą się ze świeżością i wiosn ą, która co prawda powoli i bardzo nieśmiało do mnie zagląda, ale gotując takie dania można przyspieszyć jej nadejście, przynajmniej do kuchni ;)Zdecydowałam przygotować bardzo szybk ą, lekk ą i jednocześnie przepyszn ą zupę
krem z zielonego groszku. Jest fantastyczna, lekko słodka, ciut kwaskowa z posmakiem
mięty, a co za tym idzie bardzo orzeźwiająca, dzięki
czemu idealnie nadaje się na letni chłodnik. Mo ż na j ą jednak serwować także na ciepło tak jak o tej
porze roku. Polecam!

Składniki :łyżka
oliwy4-5 łodyg
dymki1 ząbek
czosnku500g
mrożonego zielonego groszku500ml wrzątkułyżeczka
Vegety, Warzywka lub innego rodzaju
przyprawy z
suszonymi warzywami (ewentualnie pół kostki bulionowej)pęczek
miętysok z
polowy cytrynyszczypta
cukrusol,
pieprz
Przygotowanie :W garnku rozgrzać
oliwę i przesmażyć na niej
dymkę pokrojoną w cienkie plasterki i
czosnek wyciśnięty przez praskę. Wrzucić
groszek i zalać wrzątkiem (tylko tyle, aby
woda zakryła warzywa), dodać posiekaną
miętę (z łodyżkami, kilka listków zostawić do przybrania) i zagotować. W międzyczasie dodać
Vegetę,
cukier,
sól,
pieprz i
sok z cytryny. Gotować przez 2-3 minuty, lub do czasu aż
groszek będzie miękki, ale zanim zmieni kolor (!). Zestawić z ognia, odłowić dwie łyżki
groszku do przybrania, zupę zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku. Podawać gorącą przybraną
groszkiem i
miętą.


Smacznego!