Wykonanie
Nadeszła
pora na kolejną, gęstą, rozgrzewającą, jesienną zupę. Tym razem postanowiłam przygotować krem ze słodkich
ziemniaków, czyli
batatów. Warzywo to pochodzi z Ameryki Południowej i nie ma nic wspólnego z tradycyjnym
ziemniakiem, pochodzi bowiem z zupelnie innej grupy roślin. Jest jednak bardzo smaczny i pożywny, zawiera dużo
skrobi i
cukru. Zupa z tego "
ziemniaka" okazała się fantastyczna - delikatna, lekko słodka i aromatyczna. Jednym słowem - wspaniała. Polecam!

Składniki :2 spore
bataty ~1kg1 średnia
cebula1 łyżka świeżego
imbiru1 łyżeczka mielonej
kolendry0,25 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego lub
chili0,25 łyżeczki
kminu rzymskiego0,25 łyżeczki mielonego
cynamonu0,25 łyżeczki
przyprawy curry500ml
bulionu warzywnegosol,
pieprzoliwa do smazeniaPrzygotowanie :Na
oliwie przesmażyć drobno pokrojoną
cebulę i dusić przez kilka minut aż zmięknie. Następnie dodać
przyprawy:
imbir,
kolendre,
pieprz kajeński,
cynamon,
curry, wszystko dokładnie wymieszać i chwilę smażyć, w razie potrzeby, gdyby
cebula i
przyprawy przysychały do dna, podlać
wodą. Wrzucić pokrojone w kostkę
ziemniaki (im drobniejsza kostka, tym zupa szybciej się ugotuje), zalać
bulionem, przykryć i gotować na niewielkim ogniu do czasu aż
ziemniaki będą miękkie. Następnie zmiksować i doprawić do smaku
solą i
pieprzem, ewentualnie innymi
przyprawami.

Smacznego !