ßßß Cookit - przepis na Zupa pho z wieprzowiną

Zupa pho z wieprzowiną

nazwa

Wykonanie

Jak widzicie ostatnio na blogu królują dania kuchni tajskiej, było juz curry, coś warzywnego, coś na słodko, a teraz pora na zupę, które również w tej kuchni są popularne. Jednoczśnie wpisuje się ona idealnie w moje Płynne Czwartki, które ostatnio nieco zaniedbałam;)
Ta południowoazjatycka zupa to lekki bulion, który doprawia się indywidualnie. Jest to fantastyczny pomysł, ponieważ gotuje się bazę, a przy stole każdy może doprawić sobie zupę wg własnego smaku, do dowolnej ostrości lub kwaskowatości. Zdecydowanie będę tę zupę przygotowywać częściej. Polecam!
Składniki :
100g makaronu ryżowego
1 gwiazdka anyżu
1 łyżka ziaren kolendry
mała laska cynamonu (około5cm)
1 ząbek czosnku
1 litr bulionu warzywnego
świeży imbir (około 3cm)
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka cukru
125g chudej wieprzowiny (polędwicy lub schabu)
cytryna lub limonka pokrojona w ósemki
2 łyżki świeżej kolendry posiekanej
0,5 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
1 mała papryczka chili drobno pokrojona
pikantny sos sriracha
Przygotowanie :
Makaron włożyć do miski i zalać wrzątkiem, zostawić na 10 minut, aby napęczniał, po czym odcedzić.
Do suchego garnka wrzucic gwiazdkę anyżu, ziarna kolendry, laskę cynamonu i ząbek czosnku, prażyć na niedużym ogniu, aż zaczną wydobywać się z nich aromaty. Wlać do nich bulion, sos rybny i cukier. Zagotować, przykryć i dusić na niewielkim ogniu przez 20 minut. Zupę przecedzić do drugiego garnka, zagotować i wrzucić do niej cieniutko pokrojoną wieprzowinę, aby móc bardzo cienko pokroić mięso należy je lekko zmrozić. Gotować przez 2-3 minuty. Do miseczek włożyć makaron, zalać go wrzącą zupę z mięsem i od razu podawać. Zupa musi być podawana bardzo gorąca, niemal wrząca. Serwować ją z odzielnie ustawionymi dodatkami: cytryną (limonką), cebulą, papryczką chili, kolendrą i pikantnym sosem. Każdy doprawia sobie zupę wg gustu i idywidualnych upodobań smakowych, może ona być kwaśna, pikantna, lub delikatna.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/10/zupa-pho-z-wieprzowina.html