ßßß Cookit - przepis na Włoska pizza z szynką, rukolą i parmezanem

Włoska pizza z szynką, rukolą i parmezanem

nazwa

Wykonanie

Dziś, na zakończenie włoskiej akcij Zuzi wspólnie z Mirabelką, Justinką, Karoliną, Malwiną, Bartoldzikiem oraz oczywiście Zuzią postanowiliśmy przygotować prawdziwą włoską pizzę. Muszę przyznać, że wbrew pozorom nie było to proste zadanie. Upiekłam kilka pizz, każdą na innym spodzie, ponieważ to właśnie ten element był największym wyzwaniem. Metodą prób i błędów ostatecznie uzyskałam zadowalający efekt i ciasto chyba idealne - mięciutkie i puszyste, na podstawie tego przepisu .
Składniki :
Ciasto :
12g drożdży suszonych (instant)
3 szklanki mąki (450g)
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1,5 szklanki ciepłej wody (300ml)
Sos :
średnia cebula
2 ząbki czosnku
250-300ml przecieru pomidorowego (passaty)
łyżka koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki suszonego oregano
łyżeczka suszonej bazylii
duża szczypta słodkiej i ostrej papryki
duża szczypta cukru
sól, pieprz
oliwa i łyżka masła
Dodatki :
kilka plastrów szynki parmenskiej
garść rukoli
kawałek parmezanu
Przygotowanie :
Ciasto :
Drożdże wsypać do kubka, zalać niewielką ilością ciepłej, ale nie gorącej wody, dodać cukier, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, aby zaczęły pracować i rosnąć.
Do dużej miski przesiać mąkę, dodać sól i oliwę oraz pracujące drożdże. Wymieszać i zacząć wyrabiać do czasu aż ciasto będzie gładkie, jednolite, aksamitne. Do miski wlać nieco oliwy, ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
Sos pomidorowy :
Na patelni rozgrzać oliwę i roztopić masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz czosnek wyciśnięty przez praskę, wsypać cukier i smażyć do czasu aż cebula zmięknie. Dodać przecier i koncentrat pomidorowy, przyprawy - słodką i ostrą paprykę oraz zioła - oregano i bazylię. Wszystko dokladnie wymieszac i gotować na malym ogniu od czasu do czasu mieszajac, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą i pieprzem i/lub ziolami. Przełożyć do głębokiego naczynia i dokładnie zmiksować.
Pizza :
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i wstawic do niego kamień do pieczenia pizzy, u mnie gliniany talerz do pieczenia pizzy. Stolnice oprószyć mąką. Wyjąć połowę ciasta, klepnąć je kilka razy otwartą dłonią, a następnie zacząć formować placek. Kamień lub talerz do pieczenia pizzy delikatnie wyjąć z piekarnika, postawić na drewnianej desce, wysypać niewielką ilością semoliny i ułożyć na niej ciasto. Placek posmarować sosem pomidorowym, położyć na nim szynkę parmeńską i piec przez kilkanaście minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Pizzę wyjąć z piekarnika, położyć na niej rukolę i posypać startym parmezanem.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/09/woska-pizza-z-szynka-rukola-i-parmezanem.html