Wykonanie
Dziś, na zakończenie włoskiej akcij Zuzi wspólnie z Mirabelką, Justinką, Karoliną,
Malwiną, Bartoldzikiem oraz oczywiście Zuzią postanowiliśmy przygotować prawdziwą włoską pizzę. Muszę przyznać, że wbrew pozorom nie było to proste zadanie. Upiekłam kilka pizz, każdą na innym spodzie, ponieważ to właśnie ten element był największym wyzwaniem. Metodą prób i błędów ostatecznie uzyskałam zadowalający efekt i ciasto chyba idealne - mięciutkie i puszyste, na podstawie tego przepisu .

Składniki :Ciasto :12g
drożdży suszonych (instant)3 szklanki
mąki (450g)1 łyżka
oliwy z oliwek1 łyżeczka
cukru1 łyżeczka
soli1,5 szklanki ciepłej
wody (300ml)Sos :średnia
cebula2 ząbki
czosnku250-300ml
przecieru pomidorowego (passaty)łyżka
koncentratu pomidorowego2 łyżeczki
suszonego oreganołyżeczka suszonej
bazyliiduża szczypta słodkiej i
ostrej paprykiduża szczypta
cukrusól,
pieprzoliwa i łyżka
masłaDodatki :kilka plastrów
szynki parmenskiejgarść
rukolikawałek
parmezanu
Przygotowanie :Ciasto :
Drożdże wsypać do kubka, zalać niewielką ilością ciepłej, ale nie gorącej
wody, dodać
cukier, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, aby zaczęły pracować i rosnąć.Do dużej miski przesiać
mąkę, dodać
sól i
oliwę oraz pracujące
drożdże. Wymieszać i zacząć wyrabiać do czasu aż ciasto będzie gładkie, jednolite, aksamitne. Do miski wlać nieco
oliwy, ciasto uformować w kulę, włożyć do miski, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub do czasu aż podwoi swoją objętość.
Sos pomidorowy :Na patelni rozgrzać
oliwę i roztopić
masło, dodać pokrojoną w drobną kostkę
cebulę oraz
czosnek wyciśnięty przez praskę, wsypać
cukier i smażyć do czasu aż
cebula zmięknie. Dodać przecier i
koncentrat pomidorowy,
przyprawy - słodką i
ostrą paprykę oraz
zioła -
oregano i
bazylię. Wszystko dokladnie wymieszac i gotować na malym ogniu od czasu do czasu mieszajac, aż sos zgęstnieje. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem i/lub
ziolami. Przełożyć do głębokiego naczynia i dokładnie zmiksować.Pizza :Piekarnik rozgrzać do 220 stopni i wstawic do niego kamień do pieczenia pizzy, u mnie gliniany talerz do pieczenia pizzy. Stolnice oprószyć
mąką. Wyjąć połowę ciasta, klepnąć je kilka
razy otwartą dłonią, a następnie zacząć formować placek. Kamień lub talerz do pieczenia pizzy delikatnie wyjąć z piekarnika, postawić na drewnianej desce, wysypać niewielką ilością semoliny i ułożyć na niej ciasto. Placek posmarować
sosem pomidorowym, położyć na nim
szynkę parmeńską i piec przez kilkanaście minut lub do czasu aż ciasto będzie rumiane. Pizzę wyjąć z piekarnika, położyć na niej
rukolę i posypać startym
parmezanem.

Smacznego!