Wykonanie
Dziś, w ramach kolejnego wspólnego gotowania oraz zbliżających się świąt, postanowiłyśmy wraz z
Malwiną z bloga Filozofia Smaku przygotować
sałatkę Oliviera. Jest to
sałatka wywodząca się z Rosji, a wymyślona przez belgijskiego kucharza w XIX wieku. Jest to
sałatka bardzo podobna do znanej zapewne wszystkim tradycyjnej sałatki warzywnej, jedyną różnicą jest dodanie
mięsa.Przepis na
sałatkę był ściśle strzeżony (szczególnie receptura sosu), wiadomo jednak, że w jej skład wchodziły pardwa,
ozory cielęce,
kawior,
sałata,
kapary, ogony
raków i wędzona
kaczka, skład ulegał najprawdopodobniej sezonowym zmianom. Jak widzicie była to bardzo wyrafinowana
sałatka, wykonana z rzadkich i
drogich produktów, serwowana była jedynie w niektórych ekskluzywnych restauracjach. Stała się jednak bardzo popularna i żeby więcej ludzi mogło sobie na nią pozwalać, wyrafinowane składniki zaczęto zastępować tańszymi i bardziej powszechnymi zamiennikami. I tak pardwa została zastąpiona
kiełbasą,
kraby -
jajkami na twardo, zielone
ogórki -
ogórkami kiszonymi, a
oliwki i
kapary -
groszkiem.Uwielbiam
sałatkę warzywną, a ta z dodatkiem
mięsa z kurczaka jest również fantastyczna, bardzo mi zasmakowała i w przyszłości
będę taką robić. Polecam!

Składniki:Warzywa ugotowane w rosole:4-5
marchewek2
pietruszki1/4
korzenia seleramięso z kurczaka obrane z kościPonadto:3-4
jajka ugotowane na twardo3
ogórki kiszonepuszka
zielonego groszkumajonezmusztarda i
keczupsól i
pieprz
Przygotowanie:Wszystkie składniki należy pokroić w niewielką kostkę,
jajka w nieco grubiej, dodać
majonez,
musztardę i
keczup, doprawić
solą i
pieprzem.Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać jako dodatek do
pieczywa lub
wędlin, można też jeść samą - jest bardzo sycąca.

Smacznego!
