Wykonanie
Zbliża się Wielkanoc i z tej okazji postanowiłam przygotować dla Was kilka przepisów, które będziecie mogli wykorzystywać do zorganizowania wielkanocnej biesiady. Przepisów na wielkanocne potrawy możecie szukać w zakładce Wielkanoc .W pierwszej kolejności przedstawiam przepis na tradycyjną
sałatkę warzywną, którą po prostu uwielbiam. Jest to moja ulubiona
sałatka od czasów dzieciństwa i taka już pozostanie. Bardzo lubię jeść ją jedynie z dodatkiem plastra dobrej
szynki lub jakiegoś
mięsa ;)Wariacją na temat tradycyjnej sałatki warzywnej jest
Sałatka Olivier, którą prezentowałam na blogu jakiś czas temu, do tej sałatki dodaje się
mięso i taką wersję często można spotkać w wielu
polskich domach. Ja jednak preferuję tradycyjną wersję warzywną. Polecam!
Składnikiporcja warzyw z rosołu: 3
pietruszki, 4-5
marchewek, nieduży kawałek
korzenia selera2-3
jajka ugotowane na twardo2-3
kiszone ogórki1-2
jabłkapuszka
groszku konserwowanegokilka łyżek
majonezułyżeczka
musztardyłyżka
keczupusól,
pieprzPrzygotowanie :Wszystkie warzywa oraz
jajka pokroić w niewielką, równą kostkę, wrzucić do dużej miski,
groszek odsączyć i dodać do warzyw, dodać
majonez,
musztardę,
keczup,
sól i
pieprz, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na jakiś czas, przed podaniem ewentualnie doprawić do smaku.Ilość warzyw oraz dodatków jest orientacyjna i zależny od upodobań, ja dodaje więcej
marchewki ponieważ bardzo lubię jej słodkawy smak i nie przeszkadza mi, gdy w
sałatce jest jej dużo. Jeżeli chodzi o dodatek
majonezu i
musztardy oraz
pieprzu, to już zależny od indywidualnego smaku, ja lubię gdy
sałatka jest nieco ostrzejsza i bardziej wyrazista w smaku, dlatego dodaje sporo tych dodatków.
Smacznego !