Wykonanie
Dziś chciałabym zaprezentować Wam pyszne roladki z
piersi indyka faszerowane
suszonymi pomidorami i
oliwkami. Jest to może nieco pracochłonne danie, ale każda minuta spędzona na jego przygotowaniu jest czasem dobrze spędzonym;) Danie jest po prostu przepyszne, szczególnie dla fanów
suszonych pomidorów, które jako farsz idealnie komponują się z
indycza piersią. Polecam na np. niedzielny obiad;)

Składniki:4 ładne duże, równe płaty z
piersi indykaopakowanie cienko pokrojonego
boczkupół słoiczka
suszonych pomidorów2 łyżki
serka mascarponekilka zielonych
oliweksól,
pieprzSurówka*:biała i
czerwona kapusta w równych proporcjach (po 2 garście)1 duża
marchewka2-3 łyżki
jogurtu naturalnego2 łyżki
majonezusok z cytrynysól,
pieprz
Przygotowanie:Surówka*:
Kapustę i
marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić
sokiem z cytryny, doprawić do smaku
sola i
pieprzem, doprawić
jogurtem (wersja light) lub
jogurtem z dodatkiem
majonezu (wersja smaczniejsza). Wszystko dokradnie wymieszać.Roladki:Plastry piersi z
indyka delikatnie rozbić na dość cienkie kotleciki, posolić i popieprzyć.W niewielkim naczyniu umieścić
pomidory i
serek mascarpone i dokładnie zmiksować, aby powstała jednolita, dość gęsta masa.2-3 plastry
boczku ułożyć obok siebie (mogą nawet nieco na siebie nachodzić, lub ścisłe przylegać) na płaskiej, równej, dość dużej powierzchni i trochę go "rozciągnąć", przeciągając po nim nożem. Na tak przygotowanym
boczku położyć plaster piersi z
indyka, posmarować masa z
suszonych pomidorów, położyć kilka plasterków
oliwek. Następnie dokładnie zrolować. Boki roladki wcisnąć do wewnątrz, lub "zakleić"
boczkiem. W razie potrzeby spiąć wykałaczkami, jednak sam
boczek powinien dobrze skleić roladki. Ułożyć na blasze i wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika. Piec przez 20-30 minut. Podawać z surówką i
ziemniakami.

Smacznego!* Przepis na te surówkę pochodzi z książki "Jamie - 15 minut".