Wykonanie
Jak już pewnie niejednokrotnie
pisałam uwielbiam kuchnię indyjską i bardzo lubię przygotowywać wszelkiego rodzaju potrawy z tego regionu, szczególnie jednak
curry. Staram się dojść do perfekcji, aby moje dania przypominały te jedzone w restauracjach czy take-awayach (na wynos) przygotowywane przez rodowitych mieszkańców tamtych regionów. To jednak jest trudne, bo przecież żaden z kucharzy nie podzieli się swoją tajemną wiedzą, a obecnie nie mam żadnego znajomego pochodzącego z półwyspu indyjskiego. Uczę się więc sama, metodą prób i błędów, czerpiąc z różnych porad i przepisów, dochodzę do tego i owego. Ten kolejny przepis na
curry, tym razem w stylu cejlońskim, znalazłam gdzieś w internecie, wykonany jest nieco inną metodą i muszę przyznać, że smakuje zupełnie inaczej, lepiej. Wydawałoby się, że to tylko szczegół w smażeniu
cebuli i przypraw, jednak różnica w smaku jest kolosalna!dwie
piersi z kurczakaszklanka
wody2
cebule2 łyżeczki startego
imbiru2 łyżeczki przeciśniętego
czosnku1 łyżeczka
kurkumy4 łyżeczki delikatnej
przyprawy curry2 łyżeczki
osrtej papryki w proszku2 łyżeczki
przyprawy garam masala1 łyżeczka
czarnuszki1 saszetka
śmietanki kokosowejpuszka krojonych
pomidorów2 łyżki
koncentratu pomidorowegoolejświeża
kolendra
Na głębokiej patelni rozgrzać
olej, przesmażyć na nim
czarnuszkę aż zacznie strzelać, zmniejszyć ogień i dodać drobno posiekaną
cebulę (opcjonalnie można dodać gwizdkę
anyżku, aby lepiej wydobyć słodkość
cebuli i dodać delikatnego smaku
anyżku, należy ją jednak usunąć, gdy
cebula się usmaży).
Cebulę smażyć delikatnie i powoli aż zmieni kolor na brązowy.W międzyczasie przygotować pastę z
imbiru,
czosnku, przypraw:
curry,
kurkumy,
ostrej papryki oraz odrobiny
wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub nawet zmiksować. Pastę dodać do usmażonej
cebuli, dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut, jeśli
cebula będzie zbyt sucha podlać
wodą. Dodać
kurczaka,
śmietankę kokosową,
pomidory i
koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Pod sam koniec gotowania wsypać
przyprawę garam masala, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Posypać posiekaną, świeżą
kolendrą i od razu podawać. Najlepiej smakuje z
chlebkiem nan.

Smacznego!