ßßß Cookit - przepis na Curry z kurczaka po cejlońsku

Curry z kurczaka po cejlońsku

nazwa

Wykonanie

Jak już pewnie niejednokrotnie pisałam uwielbiam kuchnię indyjską i bardzo lubię przygotowywać wszelkiego rodzaju potrawy z tego regionu, szczególnie jednak curry. Staram się dojść do perfekcji, aby moje dania przypominały te jedzone w restauracjach czy take-awayach (na wynos) przygotowywane przez rodowitych mieszkańców tamtych regionów. To jednak jest trudne, bo przecież żaden z kucharzy nie podzieli się swoją tajemną wiedzą, a obecnie nie mam żadnego znajomego pochodzącego z półwyspu indyjskiego. Uczę się więc sama, metodą prób i błędów, czerpiąc z różnych porad i przepisów, dochodzę do tego i owego. Ten kolejny przepis na curry, tym razem w stylu cejlońskim, znalazłam gdzieś w internecie, wykonany jest nieco inną metodą i muszę przyznać, że smakuje zupełnie inaczej, lepiej. Wydawałoby się, że to tylko szczegół w smażeniu cebuli i przypraw, jednak różnica w smaku jest kolosalna!
dwie piersi z kurczaka
szklanka wody
2 cebule
2 łyżeczki startego imbiru
2 łyżeczki przeciśniętego czosnku
1 łyżeczka kurkumy
4 łyżeczki delikatnej przyprawy curry
2 łyżeczki osrtej papryki w proszku
2 łyżeczki przyprawy garam masala
1 łyżeczka czarnuszki
1 saszetka śmietanki kokosowej
puszka krojonych pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
olej
świeża kolendra
Na głębokiej patelni rozgrzać olej, przesmażyć na nim czarnuszkę aż zacznie strzelać, zmniejszyć ogień i dodać drobno posiekaną cebulę (opcjonalnie można dodać gwizdkę anyżku, aby lepiej wydobyć słodkość cebuli i dodać delikatnego smaku anyżku, należy ją jednak usunąć, gdy cebula się usmaży). Cebulę smażyć delikatnie i powoli aż zmieni kolor na brązowy.
W międzyczasie przygotować pastę z imbiru, czosnku, przypraw: curry, kurkumy, ostrej papryki oraz odrobiny wody. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać lub nawet zmiksować. Pastę dodać do usmażonej cebuli, dokładnie wymieszać i smażyć kilka minut, jeśli cebula będzie zbyt sucha podlać wodą. Dodać kurczaka, śmietankę kokosową, pomidory i koncentrat pomidorowy, dokładnie wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez około 15-20 minut. Pod sam koniec gotowania wsypać przyprawę garam masala, dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze 2 minuty. Posypać posiekaną, świeżą kolendrą i od razu podawać. Najlepiej smakuje z chlebkiem nan.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2012/10/curry-z-kurczaka-po-cejlonsku.html