Wykonanie
Ta
sałatka naprawdę mi posmakowała, nie spodziewałam się, że
jogurtowo czosnkowa
kapusta pekińska stworzy taki dobrany duet z pieczoną i bardzo aromatyczną
marchewką, a do tego
jajko w koszulce (od niedawna moje ulubione), które robi się w parę minut, nie trzeba obierać, ani smażyć.
Kapustę pekińską, warto jeść jak najczęściej, na pewno mało kto zdawał sobie sprawę, że to najzdrowsze warzywo na świecie !!Rządowa agencja Centers for Disease Control opublikowała listę 20 najzdrowszych warzyw na świecie pod uwagę
brano największy wpływ na spowalnianie nowotworów, zmniejszanie ryzyka chorób
serca oraz zbijanie nadciśnienia.
Kapusta na liście najzdrowszych warzyw świata uplasowała się na drugim miejscu, wyprzedzając nawet
szpinak,
jarmuż czy
brokuły, kto by się spodziewał, że poczciwa
kapusta pekińska jest aż tak zdrowa :)

Składniki :- główka
kapusty pekińskiej- 1 średniej wielkości
ogórek zielony- kilka łyżek
jogurtu greckiego- 2-3 łyżki
majonezu (można pominąć)- ząbek
czosnku ( średniej wielkości)-
czosnek staropolski (
przyprawa w proszku)- 3 duże
marchewki-
sos sojowy-
sól,
pieprz,
przyprawy- kilka łyżek
oleju rafinowanego- 1
jajkoPrzygotowanie:
Kapustę poszatkować, w miseczce wymieszać
jogurt z
majonezem ( jeśli używamy) dodać zmiażdżony ząbek z
czosnku oraz
czosnek w proszku, wymieszać z
kapustą i pokrojonym w plasterki
ogórkiem.
Marchewkę pokroić w paski (dość cienkie) doprawić
solą,
pieprzem,
przyprawami sosem sojowym oraz kilkoma łyżkami rafinowanego
oleju, piec w temperaturze 200 stopni ok 40 minut, aż będzie miękka i pomarszczona, pilnować, żeby się nie przypaliła
Jajko w koszulce - zagotować
wodę w garnku, dodać trochę
soku z cytryny oraz
soli następnie mieszac intensywnie łyżką, aż powstanie wir od razu do tego
wiru wrzucamy
jajko (wcześniej wbite do miseczki) czekamy kilka minut w zależności od tego jaką chcemy
mieć twardość
jajka i wyjmujemy delikatnie łyżką cedzakową :)