Wykonanie
Marchewka po koreańsku to pikantna surówka o mocnym aromacie
czosnku i ziaren
kolendry. Łączy w sobie smaki słone (
sól i
cebula) ze słodkimi (
cukier i
sezam), ale wyróżnia się przede wszystkim
ostrym smakiem nadanym przez
czosnek,
ostrą papryczkę i
pieprz.

1 kg
marchewki1 mała
cebula1 łyżeczka
soli3 łyżeczki
cukru1 kawałek długości 1 cm małej
ostrej papryczki lub ¼ łyżeczki suszonej
ostej papryki w płatkach5 ząbków
czosnku1 łyżeczka
octu50 ml
oleju roślinnego½ łyżeczki mielonych ziaren
kolendry3 łyżeczki nasion
sezamu1 łyżeczka
czarnego pieprzuopcjonalnie łyżka posiekanej świeżej
kolendryUwaga! Podana ilość
czosnku,
ostrej papryki i
pieprzu sprawi, że surówka będzie pikantna, być może dla wielu osób nawet za bardzo, dlatego sugeruję pierwszym razem dodać mniej tych składników.
Marchewkę zetrzeć na tarce. Najlepiej użyć tarki, która ściera warzywa na cienkie długie słupki.
Cebulę pokroić w drobną kostkę.
Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach lub drobniutko posiekać. Papryczkę pokroić drobniutko. Jeśli
kolendra jest w ziarnach, a nie mielona, rozetrzeć ją w moździerzu.
Marchewkę zasypać
solą, dodać
ocet, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, a następnie lekko odcisnąć.
Olej rozgrzać na patelni, lekko zeszklić na nim
cebulę i na koniec dodać papryczkę oraz
sezam. Smażyć razem około 1 minuty.Wymieszać wszystkie składniki surówki.

Surówka powinna chłodzić się minimum przez 1-2 godziny, żeby smaki lekko się przegryzły.Jeśli zostanie przyrządzona dzień przed podaniem nadal będzie jędrna i pikantna, jednak smak słony i słodki stracą nieco mocy.
Marchewka po koreańsku pasuje do łagodnych dać typu
ryż z duszonymi
udkami kurczaka, czy tłuczone
ziemniaki z
bitkami w sosie itp.
Marchewka po koreańsku, wbrew nazwie, jest tradycyjną surówką bardzo lubianą za naszą wschodnią granicą. Ma ona nawet własną historię. Podobno powstała w czasach kryzysu, kiedy radzieckie gospodynie nie mogły przygotować popularnej koreańskiej surówki na bazie
kapusty pekińskiej i stopniowo trudno dostępną
kapustę zastępowały
marchewką, aż w końcu jako baza pozostała sama
marchewka. Surówka ta zakorzeniła się na dobre we wschodniej kuchni, choć w zależności od regionu różni się proporcjami składników, czy ich rodzajem. W niektórych przepisach
ocet 70-cio procentowy zastępowany jest
octem winnym, czy
jabłkowym.
Ostra papryczka bywa zastępowana suszoną
papryką w płatkach. Mimo niewielu składników surówkę tę można doprawić w taki sposób, żeby odpowiadała indywidualnym upodobaniom – może być bardziej słodka, bardziej wytrawna lub
bardziej pikantna.