ßßß
Składniki :1 sznycel z piersi indyka2 żółte marchewkikilka pomidorków cherry1 łyżka oliwy z oliwek1/2 cebuli żółtej1 łyżeczka masła3 łyżki mlekalistki bazylii, bazylii czerwonej i tajskiejkiełki amarantusaPrzyprawy :pieprz białypapryka wędzonakmin rzymski mielonypieprz cytrynowypieprz czarnykardamon
Pierś z indyka myjemy, oczyszczamy i kroimy w kawałki. Polewamy ją oliwą z oliwek i dokładnie obtaczamy w niej mięso. Kawałki piersi przyprawiamy pieprzem białym i cytrynowym, kminkiem rzymskim mielonym oraz papryką wędzoną.Żółte marchewki myjemy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kawałki.Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru.Marchewki również na folii na drugim poziomie.Włączamy urządzenie na 25 minut.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i parzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry również parzymy i kroimy na pół.Po 12 minutach parowania wyjmujemy pojemnik z żółtą marchwią i przekładamy ją do wysokiego naczynia. Warzywo przyprawiamy pieprzem czarnym i kardamonem. Dodajemy śmietanę, mleko i miksujemy w blenderze.Puree z marchwi przekładamy na talerz. Pomidorki z cebulą układamy obok i dodajemy do nich listki bazylii i kiełki amarantusa.Po wyłączeniu parowaru nakładamy obok mięso :)
Czekam na Wasze komentarze oraz uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam