ßßß
Do nadzienia wykorzystałem to, co akurat miałem w lodówce :) Możecie poeksperymentować i nie trzymać się kurczowo przepisu :) Choć mi wyszło bardzo dobre i polecam takie połączenie :)
Składniki :1 por - biała część160g mięsa mielonego1 papryka chili jalapeno3 pieczarki8 cebulek perłowych Silver4 suszone pomidory1 łyżka parmezanu1 łyżka lnu mielonego złotego odtłuszczonego3 łyżki kiełków brokułu1 jajkoPrzyprawy :pieprz czarnybazyliaoregano
Pora myjemy, odkrajemy zieloną część, z której później można zrobić sałatkę :) W zależności jak długie mamy warzywo, możemy je przekroić jeszcze na pół i wysunąć powoli po kolei warstwy. U mnie z dwóch kawałków pora, wykorzystałem po 2 wierzchnie warstwy, reszta pora poszła na pastę jajeczną . Nic się nie może zmarnować :)Pieczarki myjemy, obieramy daszki i drobno siekamy. Papryczkę chili jalapeno również myjemy i kroimy na małe kawałki, tak samo kroimy pomidory suszone. Cebulki kroimy na pół.Mięso mielone wykładamy do głębokiego naczynia. Przyprawiamy pieprzem czarnym, oregano i bazylią, wbijamy jajko, dodajemy lnu mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i znów wszystko dokładnie mieszamy.
Nadziewamy rurki pora przygotowanym farszem i układamy je na folii aluminiowej w parowarze.Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 20 minut.
Po 20 minutach przekładamy cannelloni z pora na talerz, posypujemy łyżką parmezanu i na wierzch kładziemy kiełki brokułu.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Przypominam również o konkursie Gotuj z Cook'd. Róbcie dania inspirowane moimi przepisami i wrzucajcie swoje zdjęcia pod danym postem, dotyczy to wszystkich postów na blogu, nie tylko ostatnich. Nie muszą to być identyczne dania, ważne, że was przepis zainspirował :) Nagrody czekają co miesiąc :) Zabawa trwa cały rok.Pozdrawiam i smacznego.Adam