Wykonanie
Już jakiś czas zbierałem się, żeby zrobić
cannelloni z
pora i wczoraj udało mi się go uparować :)Moje ostatnie
cannelloni było jednym z pierwszych wpisów na blogu, więc robiłem je w połowie listopada. Zastanawiałem się, czy zrobić jeszcze raz
makaron i zmienić nadzienie czy spróbować z
porem. Postawiłem na to drugie rozwiązanie, a z
makaronu zrobię za jakiś czas :) Na pewno będzie ładniej wyglądał niż ten z początków bloga :D

Do nadzienia wykorzystałem to, co akurat miałem w lodówce :) Możecie poeksperymentować i nie trzymać się
kurczowo przepisu :) Choć mi wyszło bardzo dobre i polecam takie połączenie :)

Składniki :1
por - biała część160g
mięsa mielonego1
papryka chili jalapeno3
pieczarki8
cebulek perłowych Silver4
suszone pomidory1 łyżka
parmezanu1 łyżka lnu mielonego złotego odtłuszczonego3 łyżki
kiełków brokułu1
jajkoPrzyprawy :
pieprz czarnybazyliaoregano
Pora myjemy, odkrajemy zieloną część, z której później można zrobić
sałatkę :) W zależności jak długie mamy warzywo, możemy je przekroić jeszcze na pół i wysunąć powoli po kolei warstwy. U mnie z dwóch kawałków
pora, wykorzystałem po 2 wierzchnie warstwy, reszta
pora poszła na
pastę jajeczną . Nic się nie może zmarnować :)
Pieczarki myjemy, obieramy
daszki i drobno siekamy.
Papryczkę chili jalapeno również myjemy i kroimy na małe kawałki, tak samo kroimy
pomidory suszone.
Cebulki kroimy na pół.
Mięso mielone wykładamy do głębokiego naczynia. Przyprawiamy
pieprzem czarnym,
oregano i
bazylią, wbijamy
jajko, dodajemy lnu mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i znów wszystko dokładnie mieszamy.

Nadziewamy rurki
pora przygotowanym farszem i układamy je na folii aluminiowej w parowarze.Zalewamy pojemnik na
wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 20 minut.

Po 20 minutach przekładamy
cannelloni z
pora na talerz, posypujemy łyżką
parmezanu i na wierzch kładziemy
kiełki brokułu.

Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.Przypominam również o konkursie Gotuj z Cook'd.
Róbcie dania inspirowane moimi przepisami i wrzucajcie swoje zdjęcia pod danym postem, dotyczy to wszystkich postów na blogu, nie tylko ostatnich. Nie muszą to być identyczne dania, ważne, że was przepis zainspirował :) Nagrody czekają co miesiąc :) Zabawa trwa cały rok.Pozdrawiam i smacznego.Adam