ßßß Cookit - przepis na Nadziewany por z parowaru

Nadziewany por z parowaru

nazwa

Wykonanie

Już jakiś czas zbierałem się, żeby zrobić cannelloni z pora i wczoraj udało mi się go uparować :)
Moje ostatnie cannelloni było jednym z pierwszych wpisów na blogu, więc robiłem je w połowie listopada. Zastanawiałem się, czy zrobić jeszcze raz makaron i zmienić nadzienie czy spróbować z porem. Postawiłem na to drugie rozwiązanie, a z makaronu zrobię za jakiś czas :) Na pewno będzie ładniej wyglądał niż ten z początków bloga :D
Do nadzienia wykorzystałem to, co akurat miałem w lodówce :) Możecie poeksperymentować i nie trzymać się kurczowo przepisu :) Choć mi wyszło bardzo dobre i polecam takie połączenie :)
Składniki :
1 por - biała część
160g mięsa mielonego
1 papryka chili jalapeno
3 pieczarki
8 cebulek perłowych Silver
4 suszone pomidory
1 łyżka parmezanu
1 łyżka lnu mielonego złotego odtłuszczonego
3 łyżki kiełków brokułu
1 jajko
Przyprawy :
pieprz czarny
bazylia
oregano
Pora myjemy, odkrajemy zieloną część, z której później można zrobić sałatkę :) W zależności jak długie mamy warzywo, możemy je przekroić jeszcze na pół i wysunąć powoli po kolei warstwy. U mnie z dwóch kawałków pora, wykorzystałem po 2 wierzchnie warstwy, reszta pora poszła na pastę jajeczną . Nic się nie może zmarnować :)
Pieczarki myjemy, obieramy daszki i drobno siekamy. Papryczkę chili jalapeno również myjemy i kroimy na małe kawałki, tak samo kroimy pomidory suszone. Cebulki kroimy na pół.
Mięso mielone wykładamy do głębokiego naczynia. Przyprawiamy pieprzem czarnym, oregano i bazylią, wbijamy jajko, dodajemy lnu mielonego i mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone warzywa i znów wszystko dokładnie mieszamy.
Nadziewamy rurki pora przygotowanym farszem i układamy je na folii aluminiowej w parowarze.
Zalewamy pojemnik na wodę wrzątkiem i włączamy urządzenie na 20 minut.
Po 20 minutach przekładamy cannelloni z pora na talerz, posypujemy łyżką parmezanu i na wierzch kładziemy kiełki brokułu.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, daj znać czy Ci smakowało i jak się udało.
Przypominam również o konkursie Gotuj z Cook'd. Róbcie dania inspirowane moimi przepisami i wrzucajcie swoje zdjęcia pod danym postem, dotyczy to wszystkich postów na blogu, nie tylko ostatnich. Nie muszą to być identyczne dania, ważne, że was przepis zainspirował :) Nagrody czekają co miesiąc :) Zabawa trwa cały rok.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2015/02/nadziewany-por-z-parowaru.html