ßßß
Wymyśliłem sobie, że zrobię ją w papryce. Oczywiście można na folii czy papierze do pieczenia, ale po co iść na łatwiznę. Robiąc na nich należy zrobić tackę, zagiąć boki z każdej strony do góry, żeby przez otwory w tacce parowaru zawartość nie uciekła.Jako, że duży ze mnie facet i lubię dobrze ( dużo ) zjeść to oczywiście na 1,2 jajkach się nie skończyło, były 3 :) i 2 papryki.
Składniki :3 jajka ( możecie mniej lub więcej, w zależności kto ile lubi i jest w stanie zjeść )2 papryki np. czerwona i zielona1 kabanos1/4 cebuliPrzyprawy :pieprz czarny mielonysuszone pomidory z czosnkiem i bazylią
Papryki myjemy, kroimy oraz wyciągamy wnętrzności :) Kroimy ją na 3/4 wysokości. Im wyższa ścianka, tym dłużej jajecznica będzie nam się robiła. Górę papryki kroimy na małe kawałeczki.Jajka rozbijamy na talerzu, dodajemy przyprawy. Przyprawy według własnego gustu i upodobań. Ja dodaję pieprz czarny i ostatnio nowo odkrytą przeze mnie przyprawę z Kamisu "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią ". Mocno pomidorowy smak został przełamany w niej nutką czosnku i bazylii. Ma również bardzo ciekawy wygląd, czerwone paseczki suszonych pomidorów, kremowe kawałki suszonego czosnku i szczypta ciemnozielonej suszonej bazylii. Mieszamy wszystko widelcem.czerwone paseczki suszonych pomidorów, kremowe kawałki suszonego czosnku i szczypta ciemnozielonej suszonej bazylii - See more at: http://www.kamis.pl/Produkty/Specialite/Przyprawy-Specialite/Suszone-pomidory-z-czosnkiem-i-bazylia.aspx#sthash.sPmhuJfT.dpufDo papryk wrzucamy pokrojonego kabanosa w małe kawałki, cebulę pokrojoną w drobną kostkę i wrzucamy resztę pokrojonej papryki, ja do zielonej wrzuciłem resztę z czerwonej, a do czerwonej górę z zielonej :) no i oczywiście jajka.Ustawiamy parowar na 20 min i włączamy. Co kilka minut trzeba wszystko przemieszać, żeby jajecznica nie zrobiła się tylko na wierzchu. Jeżeli po 20 min jajecznica nie jest jeszcze gotowa, dajemy jej dodatkowe kilka minut. Jeżeli papryka będzie bardzo wysoka, może to być ok. 25 min. Na tacce z folii zrobi się w ok. 15 min.Smacznego :)
Czekam na wasze komentarze i uwagi, o ile ktoś tu kiedykolwiek zajrzy :) Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.AdamP.S. Kuchenka naprawiona, nie martwcie się ;) Chociaż, po zrobieniu jajecznicy z parowaru, dla mnie, może jej już nie być :)