Wykonanie

Bardzo lubię mielone i często je robię. Tym razem chciałam to danie trochę urozmaicić, dodałam więc do nich
suszone pomidory a zamiast zwyczajowego
majeranku-
bazylię. Poza tym zrobiłam je na parowej patelni, najpierw podsmażyłam, a
potem poddusiłam podlewając
bulionem pod parą. Zdjęcia na patelni nie zrobiłam, bo od częstego używania jest już dość sfatygowana – oprócz mnie córka często robi na niej dania warzywne. Klopsy wyszły bardzo smaczne.1/2 kg
mięsa mielonego3/4 szklanki ugotowanego
ryżujajkokilka
suszonych pomidorów, drobno pokrojonychłyżeczka
bazyliisól,
pieprz czarny i
ziołowymała
cebulaząbek
czosnkuszklanka
bulionuDo
mięsa mielonego dodałam
ryż, drobno pokrojoną
cebulę i
suszone pomidory, rozgnieciony
czosnek,
przyprawy, wbiłam
jajko i wyrobiłam na jednolitą masę. Uformowałam z niej spore okrągłe klopsy, kładłam na cieniutko posmarowaną
olejem patelnię parową i najpierw podsmażyłam z obu stron.
Potem podlałam
bulionem, przykryłam pokrywką i poddusiłam około 10 minut.
Potem je wyjęłam, sos zaciągnęłam
mąką – zjedliśmy je z
ziemniakami polanymi sosem i
kiszonymi ogórkami z domowych zapasów. Jak już wspomniałam, dodatek
suszonych pomidorów i
bazylii urozmaicił smak i podeszły nam te klopsy do gustu.Ponieważ dodałam do nich ugotowany
ryż, który mi został z poprzedniego dnia, dołączam je do akcji ” Nie marnuję jedzenia”.Smacznego !