ßßß Cookit - przepis na Pierś z kurczaka nadziewana pieczarko-pomidorem z parowaru

Pierś z kurczaka nadziewana pieczarko-pomidorem z parowaru

nazwa

Wykonanie

Długi tytuł mi dziś wyszedł, ale nie każde danie, da się opisać w 2 słowach :)
Czas w końcu zrobić jakieś większe mięsko, co by mnie ktoś o wegetarianizm nie posądził ;) Małego kabanosa w jajecznicy, może ktoś nie zauważył :) Planowałem dziś zrobić coś zupełnie innego, ale w ostatniej chwili nastąpiła zmiana. Jak mówi stare powiedzenie: Co masz zrobić dziś, zrób jutro, także się posłuchałem i w dniu jutrzejszym będzie równie ciekawe danie, jak dziś, także cierpliwości ;) O ile ktoś na te przepisy czeka ;) Blog świeży, więc wątpliwa sprawa, chociaż wejścia z Niemiec i Stanów są, także nigdy nie wiadomo ;)
Dziś mogę się pochwalić piersią z kurczaka, nadziewaną pieczarkami i suszonymi pomidorami :)
Mam uczulenie na pomidory, ale jak mówi tym razem stare przysłowie: Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana :) Uczulenie mam na normalne pomidory, może po suszonych nic mi nie będzie :) Czas pokaże..
Składniki :
2 filety z piersi kurczaka
5 pieczarek
6 suszonych pomidorów
2 ziemniaki
5 pasków cukinii
2 łyżki oliwy z oliwek z oregano
Przyprawy :
przyprawa do ziemniaków
zioła prowansalskie
kmin rzymski
chili con carne
curry
płatki czosnku
bazylia
Filety z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę.
W otwór kładziemy na spód po 3 suszone pomidory do każdej piersi, pieczarki kroimy w plasterki i kładziemy na pomidorach. Do jednej weszła mi jedna pokrojona pieczarka, bo była duża, a do drugiego fileta 4 małe :) Także ilość pieczarek zależy od ich wielkości. Kieszonkę zamykamy wykałaczkami.
Następnie pierś polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy według gustu. Ja użyłem kmin rzymski, chili con carne, bazylia, curry i na wierzch płatki czosnku.
Pierś na chwilę odstawiamy na bok, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w grubsze plasterki czy jak kto lubi :) Trzeba pamiętać, że im większe kawałki ziemniaka, tym dłużej będzie się nam parował. Następnie posypujemy przyprawą do ziemniaka i ziołami prowansalskimi.
Wstawiamy do parowaru na 25 minut. Filet z piersi kurczaka zawsze układam na folii aluminiowej i zaginam końcówki, żeby nic z soków nie uciekało na dół, tylko żeby się parował we własnym sosie.
Zabieramy się za cukinię. Myjemy ją i kroimy kilka plasterków zwykłym obierakiem. Z plasterków można uformować takie kształty jak u mnie, czy parować jako plasterek. Cukinię dodajemy na ok. 7-10 min przed końcem. Warto po tych 25 minutach sprawdzić np. nożem czy ziemniaki są już dobre. Jeżeli nie, włączamy parowar jeszcze na 3-5 minut i powinny dojść.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.
Pozdrawiam i smacznego.
Adam
Źródło:http://parowarfaceta.blogspot.com/2014/11/piers-z-kurczaka-nadziewana-pieczarko.html