ßßß
Dziś mogę się pochwalić piersią z kurczaka, nadziewaną pieczarkami i suszonymi pomidorami :)Mam uczulenie na pomidory, ale jak mówi tym razem stare przysłowie: Kto nie ryzykuje, ten nie pije szampana :) Uczulenie mam na normalne pomidory, może po suszonych nic mi nie będzie :) Czas pokaże..
Składniki :2 filety z piersi kurczaka5 pieczarek6 suszonych pomidorów2 ziemniaki5 pasków cukinii2 łyżki oliwy z oliwek z oreganoPrzyprawy :przyprawa do ziemniakówzioła prowansalskiekmin rzymskichili con carnecurrypłatki czosnkubazylia
Filety z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę.W otwór kładziemy na spód po 3 suszone pomidory do każdej piersi, pieczarki kroimy w plasterki i kładziemy na pomidorach. Do jednej weszła mi jedna pokrojona pieczarka, bo była duża, a do drugiego fileta 4 małe :) Także ilość pieczarek zależy od ich wielkości. Kieszonkę zamykamy wykałaczkami.Następnie pierś polewamy oliwą z oliwek i przyprawiamy według gustu. Ja użyłem kmin rzymski, chili con carne, bazylia, curry i na wierzch płatki czosnku.
Pierś na chwilę odstawiamy na bok, obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w grubsze plasterki czy jak kto lubi :) Trzeba pamiętać, że im większe kawałki ziemniaka, tym dłużej będzie się nam parował. Następnie posypujemy przyprawą do ziemniaka i ziołami prowansalskimi.
Wstawiamy do parowaru na 25 minut. Filet z piersi kurczaka zawsze układam na folii aluminiowej i zaginam końcówki, żeby nic z soków nie uciekało na dół, tylko żeby się parował we własnym sosie.Zabieramy się za cukinię. Myjemy ją i kroimy kilka plasterków zwykłym obierakiem. Z plasterków można uformować takie kształty jak u mnie, czy parować jako plasterek. Cukinię dodajemy na ok. 7-10 min przed końcem. Warto po tych 25 minutach sprawdzić np. nożem czy ziemniaki są już dobre. Jeżeli nie, włączamy parowar jeszcze na 3-5 minut i powinny dojść.
Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeżeli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało.Pozdrawiam i smacznego.Adam