Wykonanie
O tym, że
kaszę można jeść z
ziemniakami, już się przekonaliśmy przy okazji przepisu na kotlety z
kaszy jaglanej i
ziemniaków. Dziś ponownie propozycja, którą można serwować w obecności bulw - pulpety z
indyka i
kaszy jaglanej w
sosie pomidorowym. Smak
sosu pomidorowego został przeze mnie nieco wzmocniony za sprawą
sambal oelek.

PulpetySkładniki:- 500 g
mięsa mielonego z
indyka- 0,5 lub 3/4 szklanki
kaszy jaglanej-
natka pietruszki- 2 łyżki
musztardy (opcjonalnie)- 1
jajko-
sól,
pieprzPrzygotowanie:1.
Kaszę jaglaną gotujemy na sypko i przestuadzamy.2. Do
mięsa mielonego dodajemy jeszcze ciepłą
kaszę, posiekaną
natkę pietruszki,
jajko,
musztardę oraz przyprawiamy
solą i
pieprzem.3. W garnku gotujemy
wodę. Gdy
woda zaczyna wrzeć, wkładamy do niej pulpety i gotujemy na bardzo małym ogniu do momentu aż wypłyną.4. Po wypłynięciu pulpetów, gotujemy jeszcze przez chwilę i wyciągamy je z garnka, po czym układamy je na talerzu aby nieco ostygły, ale nie jeden na drugim, ponieważ pulpety są delikatne.
Sos pomidorowySkładniki:- 1
cebula-
sos pomidorowy ok. 1l lub Passata- garść świeżej
bazylii- 1 szklanka
wody- łyżka
majeranku- łyżka
oregano-
sól,
pieprz- sos
chili (opcjonalnie)Przygotowanie:1. Podsmażamy
cebulę do momentu gdy się zeszkli.2. Do garnka wlewamy
sos pomidorowy oraz
wodę, dodajemy
cebulę, posiekaną
bazylię,
oregano i
majeranek.3. Przyprawiamy
pieprzem i
solą oraz ewentualnie
chili.4. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez ok 5 minut na wolnym ogniu.5. Do sosu wkładamy pulpety aby przeszły jego aromatem.Pulpety mimo, że mają delikatną strukturę i mogą się rozpadać, są bardzo smaczne! :)