ßßß
Składniki:0,5 kg mielonego mięsa indyka2 pełne łyżki tartej bułki1 główka czosnku1 jajko1 łyżka majerankusól, pieprzkilkanaście liści świeżej bazyliiNa sos:1 duża cebula1 czerwona papryka500 ml zagęszczonego soku pomidorowego z kartonika1 szklanka wodyprzyprawy: chili, pieprz czarny, papryka słodka, oregano, bazyliaPrzygotowanie:Pulpety:Wszystkie składniki oprócz czosnku i liści bazylii wymieszać.Czosnek obrać. Duże ząbki pokroić na pół.Z masy mięsnej mokrymi dłońmi formować pulpety. Do środka wkładać kawałek czosnku. Układać na sicie do gotowania na parze. Pomiędzy surowe pulpety poukładać liście bazylii.Gotować na parze 25 minut.Sos:Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, podlać wodą i dusić przez 15 minut.Dodać sok pomidorowy, wymieszać i dusić kolejne 15 minut.Zmiksować sos i doprawić wedle uznania.Do gorącego sosu dodać pulpety i gotować aż się porządnie zagrzeją (koło 3 minut).Smacznego!