ßßß Cookit - przepis na Soczyste pulpety z indyka w sosie pomidorowo paprykowym

Soczyste pulpety z indyka w sosie pomidorowo paprykowym

nazwa

Wykonanie

Coś pysznego i zdrowego zarazem - to najlepsze połączenie. Jest już takich przepisów na blogu sporo :)
Dziś dołącza kolejny - pulpety z ząbkiem czosnku gotowane na parze. Do tego sos pomidorowo paprykowy. Absolutnie rewelacyjna potrawa, a przy tym łatwa w przygotowaniu.
Jeśli o czosnek chodzi - podczas gotowania na parze puści on sok i od środka nawilży mięso. Nie będzie w smaku bardzo intensywnie czosnkowe - czosnek jest tu dodatkiem do mięsa, a nie mięso dodatkiem do czosnku, więc bez obawy.
Gorąco polecam wypróbowanie przepisu. Ja będę do niego wracała nie raz.
Tym razem do pulpetów podałam moją ulubioną surówkę z młodej kapusty
Składniki:
0,5 kg mielonego mięsa indyka
2 pełne łyżki tartej bułki
1 główka czosnku
1 jajko
1 łyżka majeranku
sól, pieprz
kilkanaście liści świeżej bazylii
Na sos:
1 duża cebula
1 czerwona papryka
500 ml zagęszczonego soku pomidorowego z kartonika
1 szklanka wody
przyprawy: chili, pieprz czarny, papryka słodka, oregano, bazylia
Przygotowanie:
Pulpety:
Wszystkie składniki oprócz czosnku i liści bazylii wymieszać.
Czosnek obrać. Duże ząbki pokroić na pół.
Z masy mięsnej mokrymi dłońmi formować pulpety. Do środka wkładać kawałek czosnku. Układać na sicie do gotowania na parze. Pomiędzy surowe pulpety poukładać liście bazylii.
Gotować na parze 25 minut.
Sos:
Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, podlać wodą i dusić przez 15 minut.
Dodać sok pomidorowy, wymieszać i dusić kolejne 15 minut.
Zmiksować sos i doprawić wedle uznania.
Do gorącego sosu dodać pulpety i gotować aż się porządnie zagrzeją (koło 3 minut).
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/07/soczyste-pulpety-z-indyka-w-sosie.html