Wykonanie
Coś pysznego i zdrowego zarazem - to najlepsze połączenie. Jest już takich przepisów na blogu sporo :)Dziś dołącza kolejny - pulpety z ząbkiem
czosnku gotowane na parze. Do tego
sos pomidorowo paprykowy. Absolutnie rewelacyjna potrawa, a przy tym łatwa w przygotowaniu.Jeśli o
czosnek chodzi - podczas gotowania na parze puści on sok i od środka nawilży
mięso. Nie będzie w smaku bardzo intensywnie
czosnkowe -
czosnek jest tu dodatkiem do
mięsa, a nie
mięso dodatkiem do
czosnku, więc bez obawy.Gorąco polecam wypróbowanie przepisu. Ja
będę do niego wracała nie raz.Tym razem do pulpetów podałam moją ulubioną surówkę z
młodej kapusty
Składniki:0,5 kg
mielonego mięsa indyka2 pełne łyżki
tartej bułki1 główka
czosnku1
jajko1 łyżka
majerankusól,
pieprzkilkanaście liści świeżej
bazyliiNa sos:1 duża
cebula1
czerwona papryka500 ml zagęszczonego
soku pomidorowego z kartonika1 szklanka
wodyprzyprawy:
chili,
pieprz czarny,
papryka słodka,
oregano,
bazyliaPrzygotowanie:Pulpety:Wszystkie składniki oprócz
czosnku i liści
bazylii wymieszać.
Czosnek obrać. Duże ząbki pokroić na pół.Z masy
mięsnej mokrymi dłońmi formować pulpety. Do środka wkładać kawałek
czosnku. Układać na sicie do gotowania na parze. Pomiędzy surowe pulpety poukładać liście
bazylii.Gotować na parze 25 minut.Sos:
Paprykę i
cebulę pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, podlać
wodą i dusić przez 15 minut.Dodać
sok pomidorowy, wymieszać i dusić kolejne 15 minut.Zmiksować sos i doprawić wedle uznania.Do gorącego sosu dodać pulpety i gotować aż się porządnie zagrzeją (koło 3 minut).Smacznego!