ßßß Cookit - przepis na Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska

nazwa

Wykonanie

Składniki:
3 szklanki ugotowanych ziemniaków
50 dag mielonego mięsa wieprzowego
2 łyżki musztardy
2 jaja
2 duże cebule
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
kilka plasterków surowego boczku do wyłożenia foremki
majeranek
pieprz i sól
Na tłuszczu podsmażamy lekko cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy mięso mielone, lekko podsmażamy.
Mielone z cebulką..................................................
Do smażącego się mięsa dodajemy utłuczone ziemniaki.
Z ziemniakami......................................................................
Wszystko razem lekko podsmażamy, a następnie miksujemy blenderem lub przepuszczamy przez maszynkę.
Zmiksowana masa mięsna...........................................................
Do ziemniaczano-mięsnej masy dodajemy jajka, musztardę, majeranek, natkę pietruszki, pieprz i sól.
Z dodatkami...................................................................
Całość dokładnie wyrabiamy. Niedużą foremkę wykładamy plasterkami boczku, (u mnie silikonowa bez smarowania, ale jeżeli macie inną foremkę musicie przed wyłożeniem boczku posmarować ją tłuszczem).
Foremka z plasterkami boczku.....................................................
Na boczek kładziemy uformowany klops.
Klops.........................................................................
Foremkę wstawiamy do nagrzanego do temp. 200'C piekrnika na 60 minut. Pieczeń po upieczeniu powina nabrać złoto-brązowego koloru, podajemy na gorąco lub na zimno z sezonową surówką. Smacznego !
Pieczeń rzymska...............................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2009/06/Pieczen-rzymska.html