Wykonanie

Składniki:3 szklanki ugotowanych
ziemniaków50 dag
mielonego mięsa wieprzowego2 łyżki
musztardy2
jaja2 duże
cebule2 łyżki posiekanej
natki pietruszkikilka plasterków
surowego boczku do wyłożenia foremki
majeranekpieprz i
sólNa tłuszczu podsmażamy lekko
cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy
mięso mielone, lekko podsmażamy.

Mielone z
cebulką..................................................Do smażącego się
mięsa dodajemy utłuczone
ziemniaki.

Z
ziemniakami......................................................................Wszystko razem lekko podsmażamy, a następnie miksujemy blenderem lub przepuszczamy przez maszynkę.

Zmiksowana masa
mięsna...........................................................Do ziemniaczano-
mięsnej masy dodajemy
jajka,
musztardę,
majeranek,
natkę pietruszki,
pieprz i
sól.

Z dodatkami...................................................................Całość dokładnie wyrabiamy. Niedużą foremkę wykładamy plasterkami
boczku, (u mnie silikonowa bez smarowania, ale jeżeli macie inną foremkę musicie przed wyłożeniem
boczku posmarować ją tłuszczem).

Foremka z plasterkami
boczku.....................................................Na
boczek kładziemy uformowany klops.

Klops.........................................................................Foremkę wstawiamy do nagrzanego do temp. 200'C piekrnika na 60 minut. Pieczeń po upieczeniu powina nabrać złoto-brązowego koloru, podajemy na gorąco lub na zimno z sezonową surówką. Smacznego !

Pieczeń rzymska...............................................................