Wykonanie
Od dzisiaj, co jakiś czas, prezentować
będę na blogu propozycje posiłków, które można zabrać ze sobą do pracy lub szkoły. Pomysł zrodził się w związku z potrzebami moich domowników, którzy niekoniecznie dobrze znoszą codzienne jedzenie w jadłodajniach lub restauracjach. I głównie mam tu na względzie kwestię dobrego samopoczucia i kontroli nad tym, co zjadamy:) W związku z tym, dzisiaj propozycja nr 1: zupa-krem z
cukinii z
kiełkami i prażonymi
migdałami, pełnoziarnisty
makaron z
kurczakiem i
suszonymi pomidorami oraz ...
jabłko:)
Przygotowanie tych posiłków zajęło ok. 45 minut. Ze składników, które podałam w przepisie wychodzą dwie porządne porcje obiadowe:)
Krem z
cukinii - składniki:2
cukiniepół
cebuliłyżka
oliwy z oliwekok. 500 ml
wywaru z warzyw lub 1
warzywna kostka rosołowa BIOodrobina świeżo startej
gałki muszkatołowejodrobina
soku z cytrynysól i
pieprzgarść uprażonych na suchej patelni
migdałów w płatkachgarść ulubionych
kiełkówPrzygotowanie:Przygotować
wywar z warzyw (przepis) lub zagotować
kostkę rosołową z
wodą.
Cukinię umyć i pokroić w sporą kostkę.
Cebulę posiekać.Do garnka wlać
oliwę i wrzucić
cukinię. Krótko podsmażyć. Dodać
cebulę. Zamieszać. Dolać
wywar z warzyw i dusić pod przykryciem, aż
cukinia będzie miękka.Zmiksować na krem i doprawić do smaku
solą,
pieprzem,
sokiem z cytryny oraz
gałką muszkatołową.Udekorować prażonymi
migdałami i
kiełkami.
Pełnoziarnisty
makaron z
kurczakiem i
suszonymi pomidorami - składniki:1
filet z kurczakaok. 150-200 g pełnoziarnistego
makaronu (lub innego - Waszego ulubionego:))ok. 10 sztuk
suszonych pomidorów (użyłam tych w
oliwie)ok. 10 czarnych
oliwekkilka świeżych
pomidorków koktajlowychświeża
bazylianatka pietruszkioliwa z oliweksól i
pieprzodrobina startego
parmezanuPrzygotowanie:
Makaron ugotować "al dente" w osolonej wodzie.
Filet z kurczaka doprawić
solą i
pieprzem, a następnie upiec, ugotować lub usmażyć i pokroić w cienkie paseczki.Suszone i świeże
pomidory oraz
oliwki i
zioła pokroić.
Makaron przełożyć na dużą patelnię i dodać
kurczaka,
pomidory suszone,
oliwki i
zioła. Dodać odrobinę
oliwy z oliwek i wymieszać. Na koniec dodać świeże
pomidorki koktajlowe i
parmezan.Aby
makaron pozostał smaczny i nie stał się suchy po kilku godzinach, przygotowuję do niego dodatkowy dressing:
sok z cytryny z
oliwą,
solą i
pieprzem. Dressingiem możemy polać
makaron przed zjedzeniem.
A na deser - śliczne, polskie
jabłko:)
Oczywiście taki zestaw obiadowy trzeba jakoś spakować. Najlepiej w naczynia, w których posiłek bezpiecznie dojedzie do pracy i z którego przyjemnie będzie jeść. Po długich poszukiwaniach znalazłam dwuczęściowy, modułowy (z możliwością dokupienia kolejnych elementów), intensywnie zielony termos obiadowy, który możecie w pełnej okazałości zobaczyć na zdjęciach poniżej.
Mam nadzieję, że uda mi się wytrwać przy postanowieniu przygotowywania posiłków na wynos dla moich domowników i nie zabraknie mi pomysłów na smaczne, ciekawe i zdrowe dania...Trzymajcie kciuki:)Pozdrawiam,
Asia ♥