Wykonanie
Rzadko eksperymentuję w kuchni tak bardzo jak zrobiłam to tym razem... Przepis, którym chciałam podzielić się dzisiaj z
Wami powstał w oparciu o sytuację typu: lodówka świeci pustkami. No może nie do końca, ponieważ pośród kulinarnych zapasów znalazłam troszkę
mleka kokosowego, resztki zamrożonego
zielonego groszku,
paprykę i kilka arkuszy
ciasta filo. A w związku z tym, że COŚ trzeba było zrobić, powstała
tarta z
zielonym groszkiem.

Aby przygotować tartę przewertowałam dotychczasowe przepisy i szybko wpadłam na pomysł. Krucha baza z
ciasta filo nie stanowi żadnego szczególnego problemu, pomysłu szukałam raczej na wypełnienie. I tak
śmietanka połączyła się z
mlekiem kokosowym i
jajkami, a niezwykle urokliwym akcentem warzywnym były: kolorowa
papryka i
zielony groszek. Do tego
przyprawy:
cebula,
czosnek,
kolendra, odrobina
imbiru i
soku z cytryny. Wszystkie te składniki sprawiły, że
tarta wygląda ciekawie i smakuje intrygująco...
Tarta na bazie
ciasta filo jest niezwykle lekka i co najważniejsze - ciekawa jeśli chodzi o smak i konsystencję.
Papryka i
zielony groszek na prawdę smakowicie połączyły się z
przyprawami oraz
mlekiem kokosowym. Gdyby moja lodówka nie świeciła wtedy pustkami, podałabym tę tartę z grillowanymi
krewetkami oraz prostą
sałatą z dressingiem
cytrynowym i
awokado. Może kiedyś...:)

Czasami pusta lodówka zmusza do kreatywności i kombinowania CZEGOŚ z NICZEGO.
Tarta, którą dzisiaj Wam zaprezentowałam jest najlepszym tego przykładem. Najważniejszym argumentem ZA wypróbowaniem tego przepisu będzie jej smak - była pyszna.
Serio!

W tarcie z
zielonym groszkiem znajdziecie coś chrupiącego (
ciasto filo), coś delikatnego (kremowe wypełnienie), zdrowe warzywa i przede wszystkim sporo smaku i aromatów. Takie danie świetnie sprawdzi się jako kolacja, lunch, czy nawet jako jedna z potraw podczas przyjęcia ze znajomymi. Ciekawa jestem, czy spodobał Wam się ten przepis...:)Pozdrawiam,
AsiaSkładniki:5 arkuszy
ciasta filo3 łyżki rozpuszczonego
oleju kokosowego lub
masła100 ml
śmietanki 30%100 ml
mleka kokosowego4
jajkaok. 1/3
papryki żółtejok. 1/3
papryki czerwonejok. 1/3
papryki zielonej1
cebulka szalotka1 mały ząbek
czosnkupół łyżeczki mielonej
kolendrypół łyżeczki mielonego
imbiru (lub świeżego i utartego)ok. łyżeczki skórki otartej z
cytrynyok. pół szklanki
zielonego groszku (ja użyłam mrożonego)
sól i
pieprz do smakuświeża
kolendra lub
natka pietruszki do dekoracjiPrzygotowanie:Formę do tarty posmarować
olejem kokosowym lub
masłem. Wyłożyć arkuszem
ciasta filo. Ciasto lekko posmarować olejem/masłem. Na wierzch nałożyć kolejny arkusz
ciasta filo i posmarować
olejem lub
masłem. Czynność powtórzyć do ostatniego arkusza ciasta.Formę wyłożoną arkuszami
ciasta filo (bez obciążania) wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10-15 minut (do zrumienienia się ciasta).Ciasto wyjąć z piekarnika i przygotować wypełnienie. Najpierw na łyżce
oliwy lekko dusimy pokrojoną w kostkę
paprykę wraz z
cebulą i
czosnkiem oraz
przyprawami:
solą,
pieprzem,
imbirem i
kolendrą. Następnie przygotowujemy masę jajeczną:
śmietankę łączymy z
mlekiem kokosowym i
jajkami. Doprawiamy
solą i
pieprzem oraz odrobiną skórki otartej z
cytryny.Na spodzie podpieczonego ciasta układamy
paprykę z
przyprawami, całość zalewamy masą jajeczną, a na wierzchu rozsypujemy
zielony groszek (ja użyłam mrożonego i taki bezpośrednio dodałam na wierzch tarty).Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.Podajemy na ciepło lub zimno. Dekorujemy ulubionymi
ziołami. Wspaniałym uzupełnieniem dania będą grillowane
krewetki oraz prosta
sałata z
awokado i
cytrynowym dressingiem.Smacznego!