ßßß Cookit - przepis na Tarta na bazie ciasta filo z zielonym groszkiem

Tarta na bazie ciasta filo z zielonym groszkiem

nazwa

Wykonanie

Rzadko eksperymentuję w kuchni tak bardzo jak zrobiłam to tym razem... Przepis, którym chciałam podzielić się dzisiaj z Wami powstał w oparciu o sytuację typu: lodówka świeci pustkami. No może nie do końca, ponieważ pośród kulinarnych zapasów znalazłam troszkę mleka kokosowego, resztki zamrożonego zielonego groszku, paprykę i kilka arkuszy ciasta filo. A w związku z tym, że COŚ trzeba było zrobić, powstała tarta z zielonym groszkiem.
Aby przygotować tartę przewertowałam dotychczasowe przepisy i szybko wpadłam na pomysł. Krucha baza z ciasta filo nie stanowi żadnego szczególnego problemu, pomysłu szukałam raczej na wypełnienie. I tak śmietanka połączyła się z mlekiem kokosowym i jajkami, a niezwykle urokliwym akcentem warzywnym były: kolorowa papryka i zielony groszek. Do tego przyprawy: cebula, czosnek, kolendra, odrobina imbiru i soku z cytryny. Wszystkie te składniki sprawiły, że tarta wygląda ciekawie i smakuje intrygująco...
Tarta na bazie ciasta filo jest niezwykle lekka i co najważniejsze - ciekawa jeśli chodzi o smak i konsystencję. Papryka i zielony groszek na prawdę smakowicie połączyły się z przyprawami oraz mlekiem kokosowym. Gdyby moja lodówka nie świeciła wtedy pustkami, podałabym tę tartę z grillowanymi krewetkami oraz prostą sałatą z dressingiem cytrynowym i awokado. Może kiedyś...:)
Czasami pusta lodówka zmusza do kreatywności i kombinowania CZEGOŚ z NICZEGO. Tarta, którą dzisiaj Wam zaprezentowałam jest najlepszym tego przykładem. Najważniejszym argumentem ZA wypróbowaniem tego przepisu będzie jej smak - była pyszna. Serio!
W tarcie z zielonym groszkiem znajdziecie coś chrupiącego (ciasto filo), coś delikatnego (kremowe wypełnienie), zdrowe warzywa i przede wszystkim sporo smaku i aromatów. Takie danie świetnie sprawdzi się jako kolacja, lunch, czy nawet jako jedna z potraw podczas przyjęcia ze znajomymi. Ciekawa jestem, czy spodobał Wam się ten przepis...:)
Pozdrawiam,
Asia
Składniki:
5 arkuszy ciasta filo
3 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego lub masła
100 ml śmietanki 30%
100 ml mleka kokosowego
4 jajka
ok. 1/3 papryki żółtej
ok. 1/3 papryki czerwonej
ok. 1/3 papryki zielonej
1 cebulka szalotka
1 mały ząbek czosnku
pół łyżeczki mielonej kolendry
pół łyżeczki mielonego imbiru (lub świeżego i utartego)
ok. łyżeczki skórki otartej z cytryny
ok. pół szklanki zielonego groszku (ja użyłam mrożonego)
sól i pieprz do smaku
świeża kolendra lub natka pietruszki do dekoracji
Przygotowanie:
Formę do tarty posmarować olejem kokosowym lub masłem. Wyłożyć arkuszem ciasta filo. Ciasto lekko posmarować olejem/masłem. Na wierzch nałożyć kolejny arkusz ciasta filo i posmarować olejem lub masłem. Czynność powtórzyć do ostatniego arkusza ciasta.
Formę wyłożoną arkuszami ciasta filo (bez obciążania) wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 10-15 minut (do zrumienienia się ciasta).
Ciasto wyjąć z piekarnika i przygotować wypełnienie. Najpierw na łyżce oliwy lekko dusimy pokrojoną w kostkę paprykę wraz z cebulą i czosnkiem oraz przyprawami: solą, pieprzem, imbirem i kolendrą. Następnie przygotowujemy masę jajeczną: śmietankę łączymy z mlekiem kokosowym i jajkami. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną skórki otartej z cytryny.
Na spodzie podpieczonego ciasta układamy paprykę z przyprawami, całość zalewamy masą jajeczną, a na wierzchu rozsypujemy zielony groszek (ja użyłam mrożonego i taki bezpośrednio dodałam na wierzch tarty).
Tartę pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut.
Podajemy na ciepło lub zimno. Dekorujemy ulubionymi ziołami. Wspaniałym uzupełnieniem dania będą grillowane krewetki oraz prosta sałata z awokado i cytrynowym dressingiem.
Smacznego!
Źródło:http://ciastco.blogspot.com/2013/06/tarta-na-bazie-ciasta-filo-z-zielonym.html