Wykonanie
Najczęściej używane w kuchni miary1 szklanka
mąki - 150 g1 szklanka
cukru - 220 g1 szklanka
mleka - 1/4 l1 łyżka
oleju - 14 g1 łyżka
śmietany - 15 g1 łyżeczka
soli - 6 g1 łyżeczka
proszku do pieczenia - 5 g1 łyżka
mąki - 16 g1 łyżka
bułki tartej - 9 gŁączna liczba wyświetleńTechnologia Blogger .poniedziałek, 28 kwietnia 20141
kapusta pekińska (40 dag),2
marchewki (20 dag), 8 łyżek
oleju,2 łyżki
octu winnego lub
soku z cytryny,2 łyżki grubo posiekanych
orzechów włoskich,
cukier,
sól,
pieprzSOS2 łyżki
soku z cytryny,1 szklanka
kefiru lub
jogurtu naturalnego, 2 łyżki
cukru,
sól,
pieprzKapustę podzielić na ćwiartki, a następnie drobno poszatkować.
Marchewki obrać, umyć i pokroić w cienkie paski. Warzywa wymieszać,
potem zalać
octem połączonym z 4 łyżkami
oleju, doprawić
solą i
pieprzem. Jeszcze raz wymieszać i posypać
orzechami.Przygotować sos:
kefir wymieszać z
sokiem z cytryny i pozostałym
olejem. Doprawić
cukrem,
solą i
pieprzem. Surówkę schłodzić w lodówce. Podawać w szklanej misie, sos - w sosjerce.(4-6 porcji)