ßßß Cookit - przepis na Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi

Surówka z kapusty pekińskiej i marchwi

Wykonanie

Najczęściej używane w kuchni miary
1 szklanka mąki - 150 g
1 szklanka cukru - 220 g
1 szklanka mleka - 1/4 l
1 łyżka oleju - 14 g
1 łyżka śmietany - 15 g
1 łyżeczka soli - 6 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 g
1 łyżka mąki - 16 g
1 łyżka bułki tartej - 9 g
Łączna liczba wyświetleń
Technologia Blogger .
poniedziałek, 28 kwietnia 2014
1 kapusta pekińska (40 dag),
2 marchewki (20 dag), 8 łyżek oleju,
2 łyżki octu winnego lub soku z cytryny,
2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich,
cukier, sól, pieprz
SOS
2 łyżki soku z cytryny,
1 szklanka kefiru lub jogurtu naturalnego, 2 łyżki cukru,
sól, pieprz
Kapustę podzielić na ćwiartki, a następnie drobno poszatkować. Marchewki obrać, umyć i pokroić w cienkie paski. Warzywa wymieszać, potem zalać octem połączonym z 4 łyżkami oleju, doprawić solą i pieprzem. Jeszcze raz wymieszać i posypać orzechami.
Przygotować sos: kefir wymieszać z sokiem z cytryny i pozostałym olejem. Doprawić cukrem, solą i pieprzem. Surówkę schłodzić w lodówce. Podawać w szklanej misie, sos - w sosjerce.
(4-6 porcji)
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2014/04/surowka-z-kapusty-pekinskiej-i-marchwi.html