Wykonanie
Najczęściej używane w kuchni miary1 szklanka
mąki - 150 g1 szklanka
cukru - 220 g1 szklanka
mleka - 1/4 l1 łyżka
oleju - 14 g1 łyżka
śmietany - 15 g1 łyżeczka
soli - 6 g1 łyżeczka
proszku do pieczenia - 5 g1 łyżka
mąki - 16 g1 łyżka
bułki tartej - 9 gŁączna liczba wyświetleńTechnologia Blogger .niedziela, 27 kwietnia 20141 kg
szpinaku świeżego lub 1 opakowanie mrożonego (50 dag),2
ziemniaki (20 dag),1 kostka bulionowa grzybowa,3 łyżki
masła,1 ząbek
czosnku, 4 łyżki gęstej
śmietany 22-procentowej,
sól,
pieprz; do przybrania: 2 plastry
łososiawędzonego (8 dag)
Szpinak świeży przebrać, odciąć ogonki, a listki umyć, osączyć i posiekać. Mrożony rozmrozić i osączyć. Dusić 5-7 min na
maśle, często mieszając.
Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę.
Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do
szpinaku wlać 6 szklanek
wody, dodać kostkę
bulionową,
ziemniaki oraz
czosnek i gotować na małym ogniu 25 min. Następnie zupę zmiksować, doprawić
solą oraz
pieprzem i rozlać do filiżanek.Do każdej filiżanki włożyć 1 łyżkę
śmietany.
Łososia pokroić w cienkie paski i przybrać nimi zupę.Podawać z
bułką.(4 porcje)