ßßß Cookit - przepis na Zupy - krem szpinakowy

Zupy - krem szpinakowy

Wykonanie

Najczęściej używane w kuchni miary
1 szklanka mąki - 150 g
1 szklanka cukru - 220 g
1 szklanka mleka - 1/4 l
1 łyżka oleju - 14 g
1 łyżka śmietany - 15 g
1 łyżeczka soli - 6 g
1 łyżeczka proszku do pieczenia - 5 g
1 łyżka mąki - 16 g
1 łyżka bułki tartej - 9 g
Łączna liczba wyświetleń
Technologia Blogger .
niedziela, 27 kwietnia 2014
1 kg szpinaku świeżego lub 1 opakowanie mrożonego (50 dag),
2 ziemniaki (20 dag),
1 kostka bulionowa grzybowa,
3 łyżki masła,
1 ząbek czosnku, 4 łyżki gęstej śmietany 22-procentowej, sól, pieprz; do przybrania: 2 plastry łososia
wędzonego (8 dag)
Szpinak świeży przebrać, odciąć ogonki, a listki umyć, osączyć i posiekać. Mrożony rozmrozić i osączyć. Dusić 5-7 min na maśle, często mieszając. Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i zmiażdżyć. Do szpinaku wlać 6 szklanek wody, dodać kostkę bulionową, ziemniaki oraz czosnek i gotować na małym ogniu 25 min. Następnie zupę zmiksować, doprawić solą oraz pieprzem i rozlać do filiżanek.
Do każdej filiżanki włożyć 1 łyżkę śmietany. Łososia pokroić w cienkie paski i przybrać nimi zupę.
Podawać z bułką.
(4 porcje)
Źródło:http://swietne-przepisy.blogspot.com/2014/04/krem-szpinakowy.html