ßßß Cookit - przepis na PULPECIKI CHLEBOWE Z SOSEM Z BATATÓW

PULPECIKI CHLEBOWE Z SOSEM Z BATATÓW

nazwa

Wykonanie

Gdy po weekendzie spędzonym na obżeraniu się słodyczami i wszelkiego rodzaju rozrywkach, otworzycie chlebak i okaże się, że jest on pełen czerstwego pieczywa, to znaczy, że najwyższy czas na pulpety chlebowe! :) Do ich zrobienia nadaje się każdy rodzaj czerstwego pieczywa. U mnie był to żytni chleb ze słonecznikiem, ale kajzerki, bagietka czy razowiec też będzie ok. Ten przepis to kolejny po: http://melaniedziela.blogspot.com/2014/09/kajzerka-zapiekana-z-jajkiem-i.html sposób na wykorzystanie błąkającego się po kuchni kilkudniowego pieczywa. Ponadto, jeśli bataty zastąpimy pomidorami z puszki, robi się z tego potrawa super-tania, studencko-kryzysowa i przy okazji bardzo smaczna.
Składniki:
PULPETY
ok. 300 g czerstwego pieczywa pokrojonego w kostkę
1 cebula pokrojona w kostkę
3-4 łyżki oleju
szklanka mleka (lub mleka+wody)
1 jajko
ok. 1/2 szkl. mąki
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
ulubione zioła, u mnie były to:
zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, odrobina chili w proszku, sporo czubrycy czerwonej
sól, pieprz
SOS:
2 bataty*
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżki śmietany
sól, pieprz, chili w proszku
*jeśli użyjemy pomidorów z puszki, sos może być nieco za rzadki, należy go wtedy zagęścić mąką, mąką ziemniaczaną lub poprzez dodanie zmiksowanego, ugotowanego ziemniaka.
Przygotowanie:
PULPETY
1. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojone pieczywo, przyrumienić.
2. Do miski wsypać cebulę i pieczywo, posypać połową mąki, wymieszać.
3. Mleko lekko ubić z jajkiem. Powstałym płynem zalać pieczywo, wymieszać, odstawić na ok. 20 minut żeby ciasto spęczniało.
4. Po tym czasie dodać resztę mąki i dłonią wymieszać wszystkie składniki. Ciasto ma mieć taką konsystencję aby możliwe było lepienie z niego kulek. W razie potrzeby można dosypać mąki, a pulpety (wielkości małego jajka) formować dłonią posypaną mąką.
5. Pulpety delikatnie wrzucać do wrzącej, osolonej wody, gotować ok 12-15 minut. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.
6. Gotowe pulpety można podsmażyć, będą miały wtedy chrupiącą skórkę i złotobrązowy kolor.
SOS:
1. Bataty obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą, ugotować do miękkości, zmiksować na gładki sos.
2. Sos zaprawić śmietaną, dodać sok z cytryny, sól, pieprz, chili. Gotować chwilę, aż sos nieco zgęstnieje.
3. Sos wylać na talerz, ozdobić śmietaną/jogurtem i układać na nim gotowe pulpety. Całość posypać natką pietruszki
Źródło:http://melaniedziela.blogspot.com/2014/11/pulpeciki-chlebowe-z-sosem-z-batatow.html