Wykonanie

Gdy po weekendzie spędzonym na obżeraniu się
słodyczami i wszelkiego rodzaju rozrywkach, otworzycie chlebak i okaże się, że jest on pełen czerstwego
pieczywa, to znaczy, że najwyższy czas na pulpety
chlebowe! :) Do ich zrobienia nadaje się każdy rodzaj czerstwego
pieczywa. U mnie był to
żytni chleb ze
słonecznikiem, ale
kajzerki,
bagietka czy razowiec też będzie ok. Ten przepis to kolejny po: http://melaniedziela.blogspot.com/2014/09/kajzerka-zapiekana-z-jajkiem-i.html sposób na wykorzystanie błąkającego się po kuchni kilkudniowego
pieczywa. Ponadto, jeśli
bataty zastąpimy
pomidorami z puszki, robi się z tego potrawa super-tania, studencko-kryzysowa i przy okazji bardzo smaczna.Składniki:PULPETYok. 300 g czerstwego
pieczywa pokrojonego w kostkę1
cebula pokrojona w kostkę3-4 łyżki
olejuszklanka
mleka (lub mleka+wody)1
jajkook. 1/2 szkl.
mąki3 łyżki posiekanej
natki pietruszkiulubione
zioła, u mnie były to:
zioła prowansalskie,
czosnek niedźwiedzi, odrobina
chili w proszku, sporo czubrycy czerwonej
sól,
pieprzSOS:2
bataty*2-3 łyżki
soku z cytryny2 łyżki
śmietanysól,
pieprz,
chili w proszku*jeśli użyjemy
pomidorów z puszki, sos może być nieco za rzadki, należy go wtedy zagęścić
mąką,
mąką ziemniaczaną lub poprzez dodanie zmiksowanego, ugotowanego
ziemniaka.Przygotowanie:PULPETY1.
Cebulę podsmażyć na
oleju, dodać pokrojone
pieczywo, przyrumienić.2. Do miski wsypać
cebulę i
pieczywo, posypać połową
mąki, wymieszać.3.
Mleko lekko ubić z
jajkiem. Powstałym płynem zalać
pieczywo, wymieszać, odstawić na ok. 20 minut żeby ciasto spęczniało.4. Po tym czasie dodać resztę
mąki i dłonią wymieszać wszystkie składniki. Ciasto ma
mieć taką konsystencję aby możliwe było lepienie z niego kulek. W razie potrzeby można dosypać
mąki, a pulpety (wielkości małego
jajka) formować dłonią posypaną
mąką.5. Pulpety delikatnie wrzucać do wrzącej, osolonej
wody, gotować ok 12-15 minut. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.6. Gotowe pulpety można podsmażyć, będą miały wtedy chrupiącą skórkę i złotobrązowy kolor.SOS:1.
Bataty obrać, pokroić w kostkę, zalać
wodą, ugotować do miękkości, zmiksować na gładki sos.2. Sos zaprawić
śmietaną, dodać
sok z cytryny,
sól,
pieprz,
chili. Gotować chwilę, aż sos nieco zgęstnieje.3. Sos wylać na talerz, ozdobić śmietaną/jogurtem i układać na nim gotowe pulpety. Całość posypać
natką pietruszki