ßßß
Gdy po weekendzie spędzonym na obżeraniu się słodyczami i wszelkiego rodzaju rozrywkach, otworzycie chlebak i okaże się, że jest on pełen czerstwego pieczywa, to znaczy, że najwyższy czas na pulpety chlebowe! :) Do ich zrobienia nadaje się każdy rodzaj czerstwego pieczywa. U mnie był to żytni chleb ze słonecznikiem, ale kajzerki, bagietka czy razowiec też będzie ok. Ten przepis to kolejny po: http://melaniedziela.blogspot.com/2014/09/kajzerka-zapiekana-z-jajkiem-i.html sposób na wykorzystanie błąkającego się po kuchni kilkudniowego pieczywa. Ponadto, jeśli bataty zastąpimy pomidorami z puszki, robi się z tego potrawa super-tania, studencko-kryzysowa i przy okazji bardzo smaczna.Składniki:PULPETYok. 300 g czerstwego pieczywa pokrojonego w kostkę1 cebula pokrojona w kostkę3-4 łyżki olejuszklanka mleka (lub mleka+wody)1 jajkook. 1/2 szkl. mąki3 łyżki posiekanej natki pietruszkiulubione zioła, u mnie były to:zioła prowansalskie, czosnek niedźwiedzi, odrobina chili w proszku, sporo czubrycy czerwonejsól, pieprzSOS:2 bataty*2-3 łyżki soku z cytryny2 łyżki śmietanysól, pieprz, chili w proszku*jeśli użyjemy pomidorów z puszki, sos może być nieco za rzadki, należy go wtedy zagęścić mąką, mąką ziemniaczaną lub poprzez dodanie zmiksowanego, ugotowanego ziemniaka.Przygotowanie:PULPETY1. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać pokrojone pieczywo, przyrumienić.2. Do miski wsypać cebulę i pieczywo, posypać połową mąki, wymieszać.3. Mleko lekko ubić z jajkiem. Powstałym płynem zalać pieczywo, wymieszać, odstawić na ok. 20 minut żeby ciasto spęczniało.4. Po tym czasie dodać resztę mąki i dłonią wymieszać wszystkie składniki. Ciasto ma mieć taką konsystencję aby możliwe było lepienie z niego kulek. W razie potrzeby można dosypać mąki, a pulpety (wielkości małego jajka) formować dłonią posypaną mąką.5. Pulpety delikatnie wrzucać do wrzącej, osolonej wody, gotować ok 12-15 minut. Wyjmować za pomocą łyżki cedzakowej.6. Gotowe pulpety można podsmażyć, będą miały wtedy chrupiącą skórkę i złotobrązowy kolor.SOS:1. Bataty obrać, pokroić w kostkę, zalać wodą, ugotować do miękkości, zmiksować na gładki sos.2. Sos zaprawić śmietaną, dodać sok z cytryny, sól, pieprz, chili. Gotować chwilę, aż sos nieco zgęstnieje.3. Sos wylać na talerz, ozdobić śmietaną/jogurtem i układać na nim gotowe pulpety. Całość posypać natką pietruszki