Wykonanie
Po mojej ostatniej udanej przygodzie z zapiekanym
bakłażanem(klik) przyszła kolej na
bakłażana faszerowanego.Zapraszam:)

3 średnie
bakłażany1
cebula1 - 2 ząbki
czosnku1 bardzo pełna lub 2 mniejsze łyżki
koncentratu pomidorowegomała puszka
czerwonej fasolki15 dkg
cienkiej kiełbasy15 dkg
ryżu - waga przed ugotowaniempół
żółtej paprykiparę listków świeżej
bazyliioregano,
sól,
pieprz do smakuszczypta
kurkumy do
ryżutrochę startego na grubej tarce
żółtego sera - do farszu i na wierzchodrobina
oleju
Bakłażany myję,przecinam na pół,wydrążam miąższ i lekko
solę,zostawiam,by puściły sok.
Ryż gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem
kurkumy,odcedzam,studzę.Na
oleju na małym ogniu podsmażam drobno pokrojoną
kiełbasę,
cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany
czosnek,na koniec dodaję
paprykę w kostkę,żeby lekko zmiękła.Do
ryżu dodaję odsączoną
fasolkę,podsmażoną
kiełbasę,koncentrat,doprawiam do smaku
pieprzem i
oregano,ewentualnie
solą,dorzucam posiekaną
bazylię,dodaję część
sera.
Bakłażany osuszam papierowym ręcznikiem,napełniam farszem,posypuję resztą
sera i zapiekam w nagrzanym wcześniej do 200 stopni piekarniku ok 45-60 min.Temp.i czas pieczenia proponuję dostosować do swojego piekarnika.Przed nałożeniem farszu
bakłażany można skropić odrobiną
oliwy-opcjonalnie.Podaję od razu po upieczeniu polane
ketchupem.Smacznego!!!