ßßß Cookit - przepis na Bakłażan faszerowany ryżem z dodatkami :)

Bakłażan faszerowany ryżem z dodatkami :)

nazwa

Wykonanie

Po mojej ostatniej udanej przygodzie z zapiekanym bakłażanem(klik) przyszła kolej na bakłażana faszerowanego.Zapraszam:)
3 średnie bakłażany
1 cebula
1 - 2 ząbki czosnku
1 bardzo pełna lub 2 mniejsze łyżki koncentratu pomidorowego
mała puszka czerwonej fasolki
15 dkg cienkiej kiełbasy
15 dkg ryżu - waga przed ugotowaniem
pół żółtej papryki
parę listków świeżej bazylii
oregano,sól,pieprz do smaku
szczypta kurkumy do ryżu
trochę startego na grubej tarce żółtego sera - do farszu i na wierzch
odrobina oleju
Bakłażany myję,przecinam na pół,wydrążam miąższ i lekko solę,zostawiam,by puściły sok.Ryż gotuję w osolonej wodzie z dodatkiem kurkumy,odcedzam,studzę.Na oleju na małym ogniu podsmażam drobno pokrojoną kiełbasę,cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek,na koniec dodaję paprykę w kostkę,żeby lekko zmiękła.Do ryżu dodaję odsączoną fasolkę,podsmażoną kiełbasę,koncentrat,doprawiam do smaku pieprzem i oregano,ewentualnie solą,dorzucam posiekaną bazylię,dodaję część sera.Bakłażany osuszam papierowym ręcznikiem,napełniam farszem,posypuję resztą sera i zapiekam w nagrzanym wcześniej do 200 stopni piekarniku ok 45-60 min.Temp.i czas pieczenia proponuję dostosować do swojego piekarnika.Przed nałożeniem farszu bakłażany można skropić odrobiną oliwy-opcjonalnie.Podaję od razu po upieczeniu polane ketchupem.Smacznego!!!
Źródło:http://agusiowegotowanie.blogspot.com/2015/04/bakazan-faszerowany-ryzem-z-dodatkami.html