Wykonanie
Klops z dodatkiem
banana-co sądzicie o takim połączeniu? Smaczny? czy raczej jest to klops w negatywnym tego słowa znaczeniu? Niemniej jednak zapraszam:)

źródło przepisu-"Pyszności z
mielonego mięsa"z małymi zmianami50 dkg
mielonego mięsa - użyłam z
indyka2
jajka15 dkg suchego
ryżu3
cebule1-1,5
banana2 łyżki
sosu sojowegobułka tarta i
wiórki kokosowe do posypania wierzchu
sól,
pieprz,
currynatka pietruszki2 niepełne garście
płatków owsianychtłuszcz do smażenia
cebulisok z cytrynyMięso mieszam z
jajkami,posiekaną
natką,
solą,
pieprzem i
curry.
Cebule siekam i podsmażam lekko na tłuszczu,zalewam 0,5 l wrzątku i dosypuję
ryż,lekko
solę i gotuję pod przykryciem na małym ogniu,aż
ryż wchłonie
wodę.Obrane
banany skrapiam
sokiem z cytryny oraz
sosem sojowym i posypuję
curry.Natłuszczoną formę keksową wykładam częścią masy
mięsnej,na środku kładę
banany i przykrywam resztą
mięsa.Wierzch posypuję
bułką wymieszaną z wiórkami kokosowymi i piekę 1,5 godziny w piekarniku nagrzanym do 190 stopni(15 minut przed końcem czasu zwiększam temp.do 200 stopni).Temperaturę proponuję dostosować wg.własnego piekarnika,mój ma już sporo przeszedł więc
mięsa wolę piec w nim nieco dłużej.Smacznego!!!