Wykonanie
Mimo że okres piernikowych wypieków minął,to chciałabym dodać przepis na piernik,który piekłam na Sylwestra.Był bardzo smaczny więc
czemu nie nacieszyć się nim również po świętach:)Korzystałam z tego źródła.

porcja na 2 keksówki:3,5 szkl.
mąki1 łyżka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody1/2 łyżeczki
soli4 łyżeczki mielonego
cynamonu1/2 łyżeczki mielonych
goździków1/2 łyżeczki mielonego
ziela angielskiego1 szkl.
oleju1 szkl.
miodu1,5 szkl.
cukru1/2 szkl.
brązowego cukru3
jajka1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1 szkl.
kawy lub mocnej
herbaty - użyłam 2 łyżeczki
kawy rozp. na szklankę
wody1/2 szkl.świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy1/4 szklanki
wódki lub
whisky1/2 szkl.
płatków migdałowych - pominęłam
dżem śliwkowy do przełożenia - u mnie dolna warstwa przełożona
dżemem,górna pozostałą od ciasta 3-bit masą budyniową
gorzka czekolada do polania po wierzchuW misce mieszam wszystkie suche składniki wraz z
przyprawami,dolewam
olej,
miód,
cukier,
jajka rozbełtane lekko widelcem,ekstrakt
wanil.,wystudzoną
kawę,sok
pomarańcz.,
alkohol.Miksuję do uzyskania jednolitej masy.Mnie wyszła dość rzadka,przez sporą ilość płynnych składników,być może dlatego musiałam nieco wydłużyć czas pieczenia z 45 min do 60.Foremki keksowe wykładam papierem,napełniam je masą do połowy i piekę45-60 min(do suchego patyczka)w piekarniku nagrzanym do 175-180 stopni.Po wyjęciu z piekarnika lekko studzę pierniki w foremkach następnie wyjmuję z blaszek.Po zupełnym wystudzeniu kroję na 3 części i smaruję
dżemem(można 2
razy)oraz kremem budyniowym(jak na zdj.)
Czekoladę łamię na mniejsze kawałki,rozpuszczam i ciepłą polewam wierzch,posypują srebrnymi kuleczkami-opcjonalnie.Smacznego!!!