Wykonanie

Nie chciałam piec jednego dużego piernika w keksówce, tylko babeczki do rozdania przed świętami i akurat trafiłam na ten przepis, gdzie na pierwszym planie piernik upieczony jest w formie... muffinek. Stwierdziłam, że to ciasto będzie idealne :) Robi się je łatwo i dosyć szybko, już surowe nawet jest pyszne :D i też rośnie jak szalone. Upiekłam z niego 12 dużych babeczek.Pomyślałam też, że takie zawiniątka możnaby powiesić na choince, nawet zamiast bombek ;)

składniki:- 3 1/2 szkl
mąki- 1 łyżka
proszku do pieczenia (dałam łyżeczkę)- 1 łyżeczka
sody- 1/2 łyżeczki
soli- 4 łyżeczki
cynamonu (dałam 2 płaskie)- 1/2 łyżeczki główek
goździków rozgniecionych w moździerzu- 4-5 ziaren
ziela angielskiego rozgniecionych w moździerzu- 1 szkl
oleju roślinnego- 1 szkl
miodu- 1 1/2 szklanki
cukru (dałam 1)- 1/2 szklanki
brązowego cukru (nie dałam w ogóle)- 3
jajka- 1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego- 1 szklanka
kawy- 1/2 szklanki świeżego soku z
pomarańczy- 1/4 szklanki
wódki lub
whisky (dałam
wódkę)- 1/2 szklanki
płatków migdałowych (dałam 100g
migdałów w słupkach)Piekarnik rozgrzać do 175°C. Przygotować blaszki (ja wysmarowałam
oliwą i obsypałam
bułką tartą).W dużej misce wymieszać
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę,
sól i
przyprawy. Zrobić dołek i dodać
olej,
miód,
cukier,
jajka, ekstrakt
waniliowy,
kawę, sok z
pomarańczy oraz
alkohol (ja wmieszałam też
migdały od razu)Używając mocnej, dużej trzepaczki lub miksera, wymieszać dokładnie wszystkie składniki, upewniając się, że na dnie nie zostały suche składniki. Utworzy się gęsta masa.Przygotowane wcześniej formy wypełnić do połowy
ciastem, po czym posypać
migdałami jeśli mamy
płatki. Muffiny pieczec około 20-25 minut; ciasto w keksówce 40-45 minut. Ciasto jest gotowe, gdy lekko przyciśnięty wierzch sprężyście powraca do swojej pierwotnej formy. Po wyjęciu z piekarnika pozostawić ciasto na 15 minut do wstępnego wystygnięcia, a następnie wyciągnąć je z blaszki i położyć na kratce.