ßßß
ŹródłoSkładniki:3 i 1/2 szklanki przesianej mąki1/4 łyżeczki soli1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka sody oczyszczonej1/2 łyżeczki cynamonu1/4 łyżeczki startej gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki zmielonych goździków4 jajka3/4 szklanki cukru4 łyżki oleju2 szklanki płynnego miodu1/2 szklanki mocnej, świeżo parzonej kawy1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechówsłoiczek powideł śliwkowychMąkę przesiać z solą, proszkiem do pieczenia, sodą i korzeniami. Jajka ubić do białości, ciągle ubijając dodawać stopniowo cukier, ubić na gęsty, puszysty kogel - mogel. Stale ubijając dodać olej, miód i kawę, połączyć składniki. Ubijając masę miodową, dodać mąkę w trzech porcjach, ubić na jednolite ciasto. Dodać orzechy, dokładnie wymieszać. Dużą tortownicę lub dwie formy keksówki suto wysmarować masłem i obsypać mąką (jeszcze lepiej wysmarować olejem, wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem i ponownie posmarować olejem). Wlać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170° C); ciasto w tortownicy piec godzinę z kwadransem, ciasto w keksówkach - 50 minut. Spróbować patyczkiem, czy wypieczone. Po wyjęciu z piekarnika ustawić na specjalnej wkładce do wystudzenia, przełożyć na talerz, szczelnie przykryć. Przekroić na 3 części i przełożyć powidłami śliwkowymi. Można podawać posypane cukrem pudrem , ja do szkoły polałam rozpuszczoną czekoladą.Smacznego:)