Wykonanie
Miałam już nie robić żadnego piernika ale wypadało mi coś upiec na klasową wigilię więc jednak wybrałam to ciasto. Piernik po upieczeniu wyszedł trochę suchy, może trzeba było poczekać ja jednak miałam tylko dwa dni i bałam się że jednak nie naciągnie wilgoci dlatego przełożyłam go powidłami śliwkowymi. Był to bardzo dobry pomysł. Piernik jest pulchny, mięciutki, po prostu przepyszny. Z przepisu wychodzą dwie keksówki więc jedną zabrałam do szkoły a druga czeka sobie do świąt.
ŹródłoSkładniki:3 i 1/2 szklanki przesianej
mąki1/4 łyżeczki
soli1 i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
cynamonu1/4 łyżeczki startej
gałki muszkatołowej1/8 łyżeczki zmielonych
goździków4
jajka3/4 szklanki
cukru4 łyżki
oleju2 szklanki płynnego
miodu1/2 szklanki mocnej, świeżo parzonej
kawy1 i 1/2 szklanki posiekanych
orzechówsłoiczek
powideł śliwkowychMąkę przesiać z
solą,
proszkiem do pieczenia,
sodą i korzeniami.
Jajka ubić do białości, ciągle ubijając dodawać stopniowo
cukier, ubić na gęsty, puszysty kogel -
mogel. Stale ubijając dodać
olej,
miód i
kawę, połączyć składniki. Ubijając masę
miodową, dodać
mąkę w
trzech porcjach, ubić na jednolite ciasto. Dodać
orzechy, dokładnie wymieszać. Dużą tortownicę lub dwie formy keksówki suto wysmarować
masłem i obsypać
mąką (jeszcze lepiej wysmarować
olejem, wyłożyć folią aluminiową lub pergaminem i ponownie posmarować
olejem). Wlać ciasto, wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika (170° C); ciasto w tortownicy piec godzinę z kwadransem, ciasto w keksówkach - 50 minut. Spróbować patyczkiem, czy wypieczone. Po wyjęciu z piekarnika ustawić na specjalnej wkładce do wystudzenia, przełożyć na talerz, szczelnie przykryć. Przekroić na 3 części i przełożyć powidłami śliwkowymi. Można podawać posypane
cukrem pudrem , ja do szkoły polałam rozpuszczoną
czekoladą.Smacznego:)