Wykonanie
Korzystając z wolnej chwili zabrałam się za gotowanie nowości.Chciałam wypróbować przepis,który czekał cierpliwie na swoje 5 minut:) Oto i danie,które zaciekawiło mnie ze wzgędu na skład,połączenie smaków,dokonałam jednak kilku małych zmian.

ok.40 dkg dyni piżmowej-obieram i oczyszczam z pestek i miąższu40 dkg
filetów z kurczaka2 puszki krojonych
pomidorów-ok.40 dkg w puszce10-15 dkg
świeżego szpinaku-płuczę,odsączam z
wody1
cebulka1 ząbek
czosnkukilka
suszonych moreliolej do smażenia1-1.5 łyżeczki
garam masalakolendra świeża-opcjonalnie
kuskus-ilość zależy od tego na ile osób przygotowujemy danie
rodzynki-ok.1 łyżki na porcję
kuskusuKurczaka kroję w kostkę i podsmażam na tłuszczu.Na osobnej patelni rozgrzewam
olej,dodaję pokrojoną drobno
cebulę,lekko podsmażam i dodaję przeciśnięty przez praskę
czosnek,a następnie
przyprawę.Po minucie dodaję
pomidory z puszki i pokrojoną w drobną kostkę
dynię(ze względu na bardzo twardą skórkę ciężko się ją obiera,ale
dynia drobno pokrojona szybko mięknie podczas duszenia/gotowania),przekrojone na pół
morele,całość duszę pod przykryciem,jakies 15-20 min.na wolnym ogniu.Gdy
dynia jest już prawie miękka dodaję podsmażonego
kurczaka oraz
szpinak.Gdy
dynia i listki
szpinaki są miękkie,a całość przeszła
smakami danie jest gotowe.Można posypać swieżą
kolendrą-ja pominęłam.
Kuskus przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając
rodzynki,żeby namoczyły się razem z
kuskusem,gdy będzie pochłaniał
wodę.Serwuję od razu po przyrządzeniu.Smacznego!!!