Wykonanie
Smaczny zarówno na ciepło jak i na zimno. Można podać z sosem ,
mięsem lub zupełnie
solo. Nie zawiera
mięsa,ani
wątróbki.A to,jak smakuje pozostawiam Waszej ocenie :)
Porcja na foremkę do keksu.25 dkg
marchewki - ścieram na grubej tarce15 dkg
pietruszki - j.w.15 dkg
selera - j.w.2
cebule kroję w kostkę20 dkg
kapusty włoskiej drobno szatkuję25 dkg
pieczarek(u mnie tym razem brązowe,ale zwykłe białe też są dobre) - kroję w kostkę8 dkg czerstwej
bułki2
jajka2 łyżki
oleju,odrobina
masła2 łyżki
tartej bułki do masy warzywnej(+ewentualnie odrobina do obsypania foremki wewnątrz)łyżeczka
Vegety - ja nie dodaję
sól,
pieprz,
słodka papryka,
majeranek lub inne ulubione
przyprawy ziołoweOczyszczone i pokrojone
pieczarki odparowuję na suchej patelni następnie lekko podsmażam na
maśle. Na rozgrzanym
oleju podduszam
kapustę do miękkości(można dolać odrobinę
wody) pod przykryciem. Do prawie miekkiej
kapusty dodaję resztę warzyw startych na tarce i duszę całość,aż warzywa będą miękkie,dodaję
pieczarki i
przyprawy.Gdy masa warzywna będzie chłodna dodaję
jajka,namoczoną i odciśniętą
bułkę,2 łyżki
tartej bułki i dokładnie mieszam całość.Następnie przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub natłuszczonej i obsypanej odrobiną
bułki tartej. Wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekam ok.45-50 min. lub do zarumienienia wierzchu.Przed wyjęciem sprawdzam wykałaczką,jeśli jest sucha,pasztet jest upieczony. Smacznego!!!