ßßß
Składniki:1 duża cukinia2 marchewki1 duża młoda cebula2 ząbki czosnkugarść poszatkowanego koperku2 jajka4 łyżki śmietany 12 %4 łyżki mąki4 łyżki bułki tartejsólpieprzpapryka wędzonałosoś wędzonyolej do smażeniaWykonanie: Cukinię wymyć, obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach, posolić i odstawić na około 30 minut. W między czasie obrać marchew i zetrzeć ją na tarce. Koperek dokładnie posiekać, czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Cebulę drobno posiekać. Po 30 minutach dobrze odcisnąć cukinię, dodać koper, czosnek, marchew i cebulę- dokładnie wymieszać. Do jarzyn dodać jajka, śmietanę, mąkę oraz bułkę tartą, dokładnie wymieszać. Na sam koniec doprawić pieprzem, solą i sporą porcją papryki wędzonej. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć placki na złoto z obu stron.Podawać z plastrami wędzonego łososia.Smacznego ;)