Wykonanie
Bo kto powiedział, że jarzyny są nudne? Dzisiaj mam dla Was przepis na przepyszne kotlety warzywne. Są proste do przygotowania, bardzo smaczne i syte. Placuszki po raz pierwszy przygotowałam na początku swojej "kulinarnej kariery" zapisałam w przepiśniku i tak oto po nich głos zaginął. Wpadłam na nie ostatnio przeglądając swoje kulinarne zbiory. Ponieważ za pierwszym razem bardzo nam smakowały długo nie zastanawiałam się aby je przygotować i podzielić się nimi z
Wami. Koniecznie wypróbujcie bo są przepyszne.Polecam bardzo ;)Talerz pochodzi z kolekcji Filona- Porcelana Bogucice
Składniki:6
marchewek2
cebule6 ząbków
czosnku2
cukinie2
jajka3
papryki (zielona,
żółtka, czerwona)
sól do smaku
pieprz do smaku5-6 łyżek
bułki tartamąkaolej kokosowy do smażenia
Wykonanie:
Marchew,
cebulę,
czosnek i
cukinie obrać i wymyć. Z
papryki wydrążyć gniazda nasienne, wymyć i pokroić w cienką kostkę. Resztę jarzyn zetrzeć na tarce o grubych oczkach,
czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie jarzyny przełożyć go garnka i gotować do czasu, aż będą one miękkie. Następnie przełożyć je na sitko i porządnie odcisnąć
wodę, wystudzić. Do wystudzonych jarzyn dodać
jajka,
bułkę tartą i przyprawić
solą oraz
pieprzem do smaku. Jarzyny uformować w kotleciki wielkości dłoni. Każdy z nich obtoczyć w
mące i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym
oleju kokosowym. Podawać gorące.Smacznego ;)