ßßß
Ciasto naleśnikowe:2 szklanki mąki pszennejpół łyżeczki soli4 jajkaszklanka mlekaszklanka wody przegotowanej2 łyżeczki oliwy z oliwekWykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki (bez dodatku tłuszczu).Farsz:2 podwójne piersi z kurczaka450 g mrożonego szpinaku3 duże młode cebule5 ząbków czosnku200 g sera typu fetasól do smakupieprz do smakuWykonanie: Filety z kurczaka, wymyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, usmażyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na złoty kolor, dodać do niej szpinak i podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Na sam koniec dodać ser fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać.Wykonanie: Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu szpinakowego oraz porcję kurczaka, zawinąć w rulon, boki podwijając pod spód, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym papierem do pieczenia).Sos beszamelowy:2 szklanki mleka2 łyżki mąki2 łyżki masła100 g żółtego serasól do smakupieprz do smakugałka muszkatołowaWykonanie: Masło roztopić, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i mieszać do czasu, aż zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałkę muszkatołową. Na sam koniec dodać pokrojony na mniejsze kawałki żółty ser i podgrzewać do jego rozpuszczenia się.Przygotowany sos wylać na naleśniki i całość zapiekać w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego ;)