Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was propozycję na niezbyt szybki ale mega smaczny obiad.Bo kto powiedział, że naleśniki mogą być tylko na słodko? A co powiecie na naleśniki w wersji wybornej, mega pysznej i bardzo sycącej? Jeżeli jesteście na tak, to mam dla Was coś idealnego.
Kurczak,
szpinak,
ser feta i naleśnik- każdy w tej propozycji znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.Naleśniki podałam na talerzu z kolekcji Agawa Gold- Porcelana Bogucice czyż nie jest piękna?

Ciasto naleśnikowe:2 szklanki
mąki pszennejpół łyżeczki
soli4
jajkaszklanka
mlekaszklanka
wody przegotowanej2 łyżeczki
oliwy z oliwekWykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki (bez dodatku tłuszczu).Farsz:2 podwójne
piersi z kurczaka450 g
mrożonego szpinaku3 duże
młode cebule5 ząbków
czosnku200 g
sera typu
fetasól do smaku
pieprz do smakuWykonanie:
Filety z kurczaka, wymyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Doprawić
solą i
pieprzem do smaku, usmażyć.
Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na złoty kolor, dodać do niej
szpinak i podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Na sam koniec dodać
ser fetę, przeciśnięty przez praskę
czosnek i doprawić do smaku
solą oraz
pieprzem, wymieszać.Wykonanie: Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu
szpinakowego oraz porcję
kurczaka, zawinąć w rulon, boki podwijając pod spód, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym papierem do pieczenia).
Sos beszamelowy:2 szklanki
mleka2 łyżki
mąki2 łyżki
masła100 g
żółtego serasól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowaWykonanie:
Masło roztopić, dodać
mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dolać
mleko i mieszać do czasu, aż zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku
solą,
pieprzem oraz
gałkę muszkatołową. Na sam koniec dodać pokrojony na mniejsze kawałki
żółty ser i podgrzewać do jego rozpuszczenia się.Przygotowany sos wylać na naleśniki i całość zapiekać w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 200 stopni.

Smacznego ;)