ßßß Cookit - przepis na Kurczak szpinakiem otulony w naleśniku podany

Kurczak szpinakiem otulony w naleśniku podany

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj mam dla Was propozycję na niezbyt szybki ale mega smaczny obiad.
Bo kto powiedział, że naleśniki mogą być tylko na słodko? A co powiecie na naleśniki w wersji wybornej, mega pysznej i bardzo sycącej? Jeżeli jesteście na tak, to mam dla Was coś idealnego. Kurczak, szpinak, ser feta i naleśnik- każdy w tej propozycji znajdzie coś odpowiedniego dla siebie.
Naleśniki podałam na talerzu z kolekcji Agawa Gold- Porcelana Bogucice czyż nie jest piękna?
Ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki pszennej
pół łyżeczki soli
4 jajka
szklanka mleka
szklanka wody przegotowanej
2 łyżeczki oliwy z oliwek
Wykonanie: Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać na gładką masę. Odłożyć ciasto na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki (bez dodatku tłuszczu).
Farsz:
2 podwójne piersi z kurczaka
450 g mrożonego szpinaku
3 duże młode cebule
5 ząbków czosnku
200 g sera typu feta
sól do smaku
pieprz do smaku
Wykonanie: Filety z kurczaka, wymyć, oczyścić i pokroić w drobną kostkę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, usmażyć. Cebulę obrać i pokroić w piórka, podsmażyć na złoty kolor, dodać do niej szpinak i podgrzewać do czasu, aż się rozpuści. Na sam koniec dodać ser fetę, przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawić do smaku solą oraz pieprzem, wymieszać.
Wykonanie: Na każdy naleśnik wyłożyć porcję farszu szpinakowego oraz porcję kurczaka, zawinąć w rulon, boki podwijając pod spód, ułożyć w naczyniu żaroodpornym (wyłożonym papierem do pieczenia).
Sos beszamelowy:
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
100 g żółtego sera
sól do smaku
pieprz do smaku
gałka muszkatołowa
Wykonanie: Masło roztopić, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Dolać mleko i mieszać do czasu, aż zacznie gęstnieć. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz gałkę muszkatołową. Na sam koniec dodać pokrojony na mniejsze kawałki żółty ser i podgrzewać do jego rozpuszczenia się.
Przygotowany sos wylać na naleśniki i całość zapiekać w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 200 stopni.
Smacznego ;)
Źródło:http://krakowskiesmaki.blogspot.com/2015/06/kurczak-szpinakiem-otulony-w-nalesniku.html